Naturen

Beachhäng på Rhodos

Vi besöker några fina stränder under vår resa. Alla är välskötta och har full service.

Tsambika beach20170628_13380920170628_134810Tsambika är en fin sandstrand, ca 25 km söder om Faliraki, den är 800 m lång och väldigt bred. (Stranden påminner om Elafonissi beach på Kreta, precis som där passerar vi över berg och mellan raviner för att nå stranden, dock finns ingen lagun och ingen rosa snäcksand.) Vattnet är klart och om barnen vill kan vi betala och få tillgång till ett mindre vattenland, det kostar 10 euro per barn och vuxna måste också betala för att vara med,  vi avstår. Likt Thailand finns det snäckprydda restauranger med sandgolv, de är typiska grekiska tavernor som bland annat serverar gyros i pitabröd.

Det är lätt att ta sig hit med buss men den avgår från huvudgatan och inte i Falirakis centrum. Det enda negativa är att det tar en stund att åka, bussen stannar på alla hållplatser efter vägen och det är många som ska lösa biljetter.

Oasis beachP1010113P1010116P1010124Jag och min 11-åring har läst om Oasis beach och vi bestämmer oss för att åka taxi dit, en enkel resa kostar runt 100 svenska kronor. Oasis beach ligger mellan Faliraki och Kallithea och består till största delen av fina klippbad och är inte direkt barnvänlig.

När vi kommer fram möts vi av en dj som spelar house och jag undrar om jag kommer att höja medelåldern. Det visar sig att det är mest är familjer där på dagarna, däremot är det en yngre publik där på kvällarna och nätterna.20170630_110202a20170630_110150aDet finns en bar inne i en grottan och det är skönt att slå sig ner på de mjuka kuddarna och dricka något kallt. När vi är där är det över 40 grader och det går åt en hel del vatten och skugga. Det finns också en restaurang där alla äter och platserna tar snabbt slut. Maten är ok, inte mer. Det är jättemysigt att vara här trots vassa stenar, djupt vatten och ett barn som inte är riktigt simkunnig.

Lindos beach20170704_141308Det är klart den vackraste stranden vi besöker, från stranden ser vi Lindos vita hus klättra upp mot Akropolis. Lindos har två badvikar med parasoll och/men det är en bra bit att gå i värmen från centrum ner till havet. Vi badar vid den vänstra stranden, från centrum sett, och till skillnad från Faliraki beach finns det inga lediga solstolar efter klockan två, det blir att stå och sola. Här i Lindos är havet inte lika varmt som i Faliraki och Tsambika men vattnet är klarare och stranden omges av vackra klippor. Det är något med stranden som känns obekvämt, den känns trång och stressig. Den är full av turister men det är nästan ingen som badar.

Faliraki beach20170707_131735Den mesta tiden spenderar vi så klart på Faliraki beach, den är närmast och kantas av lättillgängliga solstolar och restauranger. Stranden är 4 km lång och det finns alltid lediga solsängar, oavsett när vi kommer dit. Sista veckan hittar vi stora mjuka ”saccosäcksliknande” solstolar som vi hyr varje dag. Det finns också en ”ringklocka” till varje parasoll om vi blir hungrig eller törstig. Väldigt bekvämt och lyxigt. På tal om att hyra solstolar, förra året när vi var på Kreta var solstolarna gratis, på Rhodos kostade två solsängar och ett parasoll 20 euro och ska man hyra solsängar för fyra personer varje dag blir det en hög summa.

Vad tycker jag?

Alla stränder vi besöker har förutom solstolar, parasoll, vattensporter och matställen, många duschar och rena fräscha hytter att byta om i. Stränderna kändes överlag välskötta och solstolarna tvättas av mellan varje användare.

Som jag skrev i tidigare inlägg besöker vi den östra sidan av Rhodos och jag vet att det finns fina stränder på den västra sidan. Jag vet också att det är blåsigare där och att många av stränderna består av klappersten i olika storlekar. Klappersten ger oftast klarare vatten och man slipper alla små sandkorn som gärna letar sig in överallt. Det är en smaksak. Vi valde den östra sidan för barnen skull men också för att det mesta av det vi ville hinna se finns där.

Tack för att du läser!

 

Kategorier:Naturen, Sand mellan tårna

Märkt som:,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s