Byggnadskonst

Old Town Of Rhodes

Old Town Of Rhodes

Vi besöker gamla stan på Rhodos två gånger. Vi åker taxi båda gångerna, det är ca 15 km dit från Faliraki och det tar 20 min att åka beroende på om man åker turistvägen eller huvudleden. Vi har egentligen tänkt åka buss, men när den kommer inser vi att vi alla skulle få stå längst fram i bussen och det kändes inte riktigt säkert för barnen.

Taxin släpper av oss vid stadsporten mot havet, när jag besökte gamla stan sist, på 90-talet, bodde vi i Rhodos och kom in från andra sidan. Då gick vi över vallgraven och in i gamla stan och om man vill kan man gå nere/runt i vallgraven. Tänk på att ha oömma skor, det är mycket sand och damm.

P1010072

Jungfru av Burghs kyrka.

Den första gången vi besöker gamla stan är det egentligen alldeles för varmt för att strosa runt. Det första vi gör är att beställa in något att dricka. Jag vet inte om våra hjärnor är för varma eller om det är språket som gör att notan hamna på över 300 svenska kronor. Barnen dricker varsin stor Fanta, jag en stor juice och mannen en liten öl som visade sig vara 2 liter. Ingen av oss orkar dricka upp och vi konstaterar att det kostar mer än en lunch. ”Hemma” i Faliraki går en lunch med dryck, vid stranden, för fyra på ca 200 kr.

Gamla stan är en typisk turistattraktion, med centrum vid agora Hippocrates. Det är väldigt mycket folk och nästa lika många restauranger, överallt dra ”inkastare” i oss och lockar med både efterrätt och den bästa utsikten. Tillslut väljer vi att äta mitt i centrum där det egentligen är dyrast och inte alls så personligt och mysigt som vi har tänkt oss. Vi äter på en av alla restauranger som ligger på taken runt Hippocrates torg. Maten är ok, menyn består av typiska grekiska rätter som souvlaki, mixed grill och moussaka. Det är den fantastisk utsikten som gör restaurangbesöket och som på så många andra turistfyllda platser är det dyrt att äta. Det bästa är att ta sig från Hippocrates torg in i någon av alla mysiga gränder, där finns det många restauranger med bättre service och egentligen behöver man inte äta när man besöker gamla stan, det är mysigt att bara gå runt i alla smala gränder och titta.

P1010082

P1010313

Anda gången vi är i gamla stan är det betydligt svalare, faktiskt den svalast dagen vi har på vår resa och det är riktigt skönt att gå runt bland alla småbutiker. Min äldsta tjej dyker in i varje affär med armband och väskor och vi kommer ingenstans, tillslut får vi muta henne med en italiensk (?) glass, det fungerar (än så länge).

P1010104

Förutom shopping och matställen finns det mycket att se, under våra besök passerar vi bland annat Suleymaniyemoskén, Afrotides tempel, Jungfru av Burghs kyrka, The ridder street och Stormästarens palats.

Vi hann bara med den östra sidan av ön men just nu känner mig ”klar” med Rhodos, tre gånger räcker. Om några år kanske jag vill dit igen, vem vet!

Kram Lena

Kategorier:Byggnadskonst

Märkt som:,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s