För familjen

Lekstund på Jylland

IMG_4469

Att besöka Legoland har alltid varit en efterlängtad önskan här hemma och vi bestämmer oss för att åka dit innan barnen blir för stora. Vi funderar på hur vi skulle ta oss dit med våra åksjuka barn, flyg eller bil? Att flyga är smidigt och lågprisbolag flyger dagligen direkt till Billund, ingen bil behövs, Legoland och Lalandia ligger mitt emot flygplatsen och det finns trevliga boenden i närheten av parkerna.

Det är snart slut på sommarlovet och vi måste bestämma oss snabbt. Efter många ”om och men” väljer vi det minst bekväma, att åka bil ner till Göteborg och därifrån ta färjan till Fredrikshamn. Vi vill kunna se lite mer efter vägen, men det blir några timmar i bilen. Vi har 34 mil från oss till Göteborg och från Fredrikshamn är det ca 28 mil på den danska sidan, det blir 60 mil i bil. För att det inte ska bli så mycket bilåkande första dagen väljer vi att bo en natt nära terminalen i Göteborg och åka första färjan över till Danmark nästa morgon.

Tro det eller ej, men den här gången verkar åksjuketabletterna och det blir en smärtfri resa ner till västkusten. Vi har räknat med många stopp men eftersom det går så bra behövs det inte och vi kommer fram mycket tidigare än vad vi beräknat och passar på att strosa runt i Majorna. Vi har bokat rum nära terminalen, alldeles vid havet och precis utanför hotellet ligger Ostindiefararen som tyvärr är det stängd för dagen, men den är fin att bara titta på.

Nästa morgon rullar vi på färjan och har tre och en halvtimme att spendera ombord. Vi tittar i taxfreebutiken, spelar Enarmade banditer och fikar. Det är många som reser till Danmark och det är trångt och svårt att hitta några sittplatser.

På väg ner till Billund stannar vi till i Aahus och äter lunch. Vi parkerar i det moderna Kulturhuset som ligger fint vid havet. När vi parkerat bilen i den lilla fållan, klivit ur och tryckt på knappen ser vi bilen åka ner under jorden och min man funderar om bilen kommer att komma upp (hel) igen. Vi stannar inte i Kulturhuset utan går mot centrum och väljer första bästa matstället vid kanalen. Bilen kommer naturligtvis upp igen, den är helt ok och vi fortsätter mot vårt hotell.

IMG_4429

IMG_4437

Gissa var vi åt?

Legoland

Jag har varit på Legoland i Billund en gång tidigare, på 80-talet och tyvärr kommer jag inte ihåg så mycket från den resan. Jag minns karusellerna av lego, att jag tog körkort och indianlägret, jag har fortfarande kvar en indianfjäder från besöket.

Klockan är straxt före tio när vi parkerar bilen utanför Legoland. Det är inte alls mycket folk trots att det är semestertid, det går fort för vakterna att kolla våra väskor och vi är snart inne i parken. I en biljett ingår alla åkattraktioner.

IMG_4440

Det första vi kommer till är ”Miniland”, den delen av parken som är uppbyggt av lego. Vi gick och tittade på byggnader från världens alla hörn. Jag undrar hur det är att bygga alla dessa djur, byggnader och fordon, kanske ett roligt sommarjobb?

IMG_4473

IMG_4471

IMG_4466

Vi fortsätter förbi vattenlandet, ingen av oss är sugna på att bada och vi fortsätter in bland attraktionerna, där stannar vi en lång stund. Jag ser att indianlägret fortfarande finns kvar och jag kan inte låta bli att köpa indianfjäder till barnen. De tittar förvånat på mig, den äldsta sätter inte ens på sig den, hon är för stor och tycker att det är pinsamt. Det blir dagens sämsta (spontana) inköp.

Vi stannat tills parken stänger. Vi hinner med allt på en dag, parken är inte så stor och våra barn vill inte åka alla karuseller, vilket gör att det inte går åt så mycket ”kötid”

IMG_4513

Tips!

Vi klippte ut biljetter från hamburgebrödspåsar och då gick barnen in gratis när en vuxen betalat fullt pris.

Lalandia

Nästa dag besöker vi Lalandia som är granne med Legoland (det finns också ett Lalandia i Rodby). Det är fint inne på Lalandia, vi möts av en konstgjord blå himmel och en uppbyggd italiensk piazza. Runt torget finns restauranger och takbarer. Inne på Lalandia finns också en konstgjord skidbacke, lek & busland, affärer och ett vattenland. Det är vattenlandet Aquadome som är dagens höjdpunkt. Vattnet i Lalandis ska ha en temperatur på 28 grader men jag är osäker på om det var så varmt, ”Lazy river” kändes väldigt kall. Det finns saker att göra för alla åldrar och barnen åker vattenrutschkanor tills de ser ut som russin. Innan vi lämnar Lalandia passar vi på att se minidisco, shoppa och äta buffé. Vi är jättetrötta när vi åker från Lalandia.

20160801_125153

20160801_180822

20160801_180808

När vi åker hem stannar vi i Fredrikshamn och besökte Palmestranden och går runt på gågatorna i centrum. Det går smidigt att köra ombord och snart lämnar vi vårt grannland. Resan hem känns längre, vi har sett och gjort allt på färjan. Innan vi när Sverige äter vi skaldjursbuffé och min yngsta pratar fortfarande om hur gott det var (tips).

IMG_4528

Vad tyckte jag?

Både Legoland och Lalandia är bra för barnfamiljer, det finns attraktioner för alla åldrar och när vi var där var det förvånansvärt korta köer. Legoland är ”lagom” stort och vi kände att vi hann med allt på en dag. Barnen blev förtjusta i 4D och Ninjago. Det finns gott om matställen inne på Legoland och det finns bord och stolar för dem som vill ta med egen mat. Vi åt på familjerestaurangen, ”Family buffet”, direkt till höger när du kommer in i parken, där serverar de alltid lunchbuffé med legopommes. Lalandia var mysig och tycker du om badland är det svårt att hitta något fel. Maten inne på Lalandia var jättegod, vi åt italiensk buffé på en av takbarerna, därifrån hade vi en bra utsikt och barnen kunde titta på showen.

Vi tycker att det var fina dagar utan stress, det var lagom varmt och vi hann med mycket i  Danmark. Sammanlagt, med en dag i Göteborg, var vi borta i 5 dagar. Ett minus är att det är dyrt att äta i Danmark, ska du äta något annat än pölse drar kostnaden iväg. Det är också en lång bit att köra på den danska sidan.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s