Citybreak

Barcelona – havet, gatorna och utsikten

P1000719a

Jag kan förstå att Barcelona är en av Europas mest besökta städer, den har allt jag önskar av en stad. Nu har jag inte varit överallt i Europa och jag är medveten om att jämförelsen inte riktigt blir rättvis men närheten till havet, byggnader, gator och historia gör Barcelona till en av mina favoriter och jag reser gärna tillbaka….redan i dag.

Barcelona är den första storstaden som jag besöker med barnen och innan vi åker tänker jag mycket på om de kommer att orka gå och se allt vi vuxna vill se. Jag har läst på om barnvänliga parker och ställt in mig på att några av sakerna får vänta tills nästa gång, men barnen är superduktiga och gnäller inte en enda gång. Kanske beror det på att vi förberett dem väl, att det inte är för varmt, att det tycker det är mysiga att gå i gränder och leta efter gotiska vampyrer, att de med spring i benen kan undersöka stora mosaikparker eller att de helt enkelt tycker att det är intressant att besöka ett och ett annat museum.

Jag skriver om fler tips och upplevelser från Barcelona under fliken ”Barcelona”.

Hur många dagar behöver jag? Vi är borta i fem dagar och flyger med ett lågprisbolag från Arlanda. Vi är absolut inte ”färdiga” med Barcelona men jag tror att för oss är det bättre att åka tillbaka och se det vi inte hann, än att utöka resedagarna.

Var bor jag? Barcelona har många fina stadsdelar och de första som befolkades var de som ligger närmast havet. Innan vi åkte frågade jag en vän, som bott i Barcelona, om vilken stadsdel som är bäst för oss som barnfamilj att bo i.

  • Barrio Gótico: En av de äldsta stadsdelarna, här kan du strosa runt bland medeltida mysiga gränder, glöm inte att beundra den vackra katedralen, som i folkmun kallas, La ”La Seu” (”Domkyrkan”) men som egentligen heter ”De heliga korsets och Sankta Eulalias katedral”.

P1000687.JPG

  • El Borne: Är också en av de äldsta stadsdelarna i Barcelona. Missa inte Basilikan Santa Maria del Mar och Picassomuseet, det är också här det finns flest tapasrestauranger.
  • Barceloneta: Om jag förstår mannen i taxin rätt är det ett gammalt fiskekvarter från i början på 1800-talet. Här finns den största sandstranden och det är trevligt att gå längst strandpromenaden och ”känna” havet. Det är en aktiv strand med mycket människor, det finns finare och lugnare badstränder utanför staden.
  • Port Vell: Hamnen i Barcelona, här finns många skaldjursrestauranger.
  • Raval: Också ett av de äldsta områdena och ligger parallellt med La Rambla. Min vän berättade att det kan vara stökigt på kvällar och nätter. Missa inte Saluhallen på La Rambla men se upp för ficktjuvar!
  • Grácia: Här trivs hipsters och konstnärer, i augusti ordnas en fin gatufest. Missa inte Park Guell och glöm inte att förboka biljetter. Vi bokade via getyouguide.se, snabbt smidigt och enkelt.
  • Exiample: Stadsdelen kom till när stadens centrum blev överbefolkat i mitten på 1800-talet och är byggd som ett ”rutnät” (det kanske du har sett på bild i t.ex. Instagram, La Sagrad Familia brukar vara med på bilden). Stadsdelen är stor och är indelad i två delar. Missa inte Gaudís alla verk.

Vi bor i Eixample Right och det tar ca 25 min med taxi till vårt hotell från flygplatsen. Härifrån har vi knappt en kilometer till La Sagrada Família (även här bokade vi biljett i förväg och om du vill gå upp i tornen måste du se till att du köper en komplett biljett). Hotellet har medelstandar och vi bor i ett rymligt familjerum. Hotellet har ett eget gym och serverar en enklare frukostbuffé. Jag är tacksam att det inte är en kontinental frukost, nu står vi oss bra fram till lunch.

Hur tar jag mig runt i Barcelona? Jag måste erkänna att vi åkte mycket taxi, kanske för mycket. Vi åkte också Metro och det fungerade jättebra, Barcelona har ett välutbyggt tunnelbanesystem med 6 olika linjer med bra öppettider och det är enkelt att lösa biljett i automater på stationerna. Du kan också köpa olika dygnskort eller T10-biljett som gäller för både spårvagn, buss och Metro. Naturligtvis finns det, som i alla stora turiststäder, hopp-på-hopp-av-bussar, en dag kostar ca 250 kr beroende på var du köper biljetterna.

P1000801.JPG

Vad äter jag? Naturligtvis äter vi tapas, pinchos/pinxos och paella. Pinchos är plockmat, oftast på en brödskiva med en lång tandpetare i. Inne i Barri Gótic finns många fina restauranger och det kostar inte så mycket, en del restauranger har en pinchos + öl/sangria för drygt 1 euro, annars ligger en pinchos runt 1,2 euro styck. Paellan äter vi vid havet, tillsammans med bästa utsikten.

En positiv överraskning är att det inte är överdrivet dyrt att äta i Barcelona. Vi äter nästan alla våra måltider inne i centrum, går du bort från ”turistgatorna” är det billigare att äta.

P1000767a.jpg

Jag kan verkligen rekommendera Cervecería Catalana, en ”finare” tapasrestaurang som inte ligger långt ifrån Casa Batló. När du är där måste du prova deras ”Cabreos Egg Style”, små, smala pommes frites som blandas med ett lättstekt ägg, aioli och stark tomatsås (jag tänker fortfarande på den).

Vad gjorde/besökte/såg jag? 

Vad missade jag? En hel del. Nästa gång vill jag se ”Font Màgica”, den magiska fontänen, besöka flera rooftops och ta en tur upp till Tibidabo, 512 m över havet och se den vackra kyrkan Sagrat Cor.

 

Kategorier:Citybreak, Storstadsresor, Utsikt

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s