Byggnadskonst

En dag tillsammans med Antoni Gaudí

Första dagen promenerar vi till Sagrada Família, klockan är snart nio på morgonen och vi har bokat biljett till klockan halv tio. Det är en kort väg att gå och vi ser tornen resa sig över träd och bostadshus.

P1000788

Vi passerar Barcelonas största och äldsta tjurfäktningsarena ”La Monumental”, det är en stor pampig byggnad med flera torn och min yngsta tycker att det ser ut som ett slott. I dag sker ingen tjurfäktning där, det är sedan 2012 förbjudet i Katalonien.

P1000787a

När vi kommer fram är det redan fullt av människor, med och utan biljett, och vi är många som vill in. Vi är tidiga och får veta att vi måste vänta tills klockan är fem halv innan vi får gå in i kyrkan som aldrig vill bli klar.

När vi kommer in i kyrkan möts vi av en hel annan arkitektur än den vid ingången, den så kallade ”Födelsefasaden” (gotisk). Inne i kyrkan är det mera avskalat, inte så många detaljer och utsmyckningar, det märks att allt inte har byggts under samma tidsperiod. Vi upptäcker senare när vi går runt kyrkan att ”baksidan” också är modernare och mer avskalad, det är nästan som två kyrkor i ett. Det är väldigt mycket folk och överallt står vi turister och tar kort, bilderna blir med eller utan andras huvuden.

P1000394

P1000396.jpg

P1000833a

P1000417.jpg

P1000419P1000420

Gaudí tog över bygget av Sagrada Familia 1882 och arbetade med byggnaden fram till sin död 1926. Det sägs att kyrkan beräknas bli klar 2026, 100 år efter hans död. (Om jag förstår det rätt saknas bland annat det centrala tornet, ”Jesus”, som ska bli över 170 meter högt.) I dag finansieras bygget genom donationer och inträdesavgifter.

P1000807a

P1000837.JPG

P1000853.JPG

 

Besöket tar drygt en timma och vi fortsätter vår resa tillsammans med Gaudí. Nästa stopp är Park Guell.

Vi ses där!

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s