När det blir fel

Greklands största ö

Under två veckor solar och badar vi på västra Kreta, Greklands största ö och Medelhavets femte största ö. Vi flyger från Arlanda till Chaniá flygplats. Det är några svettiga timmar innan vi kommer iväg, Chaniá flygplats hotar med strejk och i ett par dygn vet vi inte om vi måste ändra resrutt, men strejken avblåses dygnet innan avresa och vi åker som planerat.

Krånglet med flygplan och tider stannar inte där. När vi ska åka hem är det något fel på planet (!) (?) och efter timmar på flygplatsen med incheckning av bagage. ombordstigning på planet, avstigning och uthämtning av bagage, bussas vi till ett hotell i Stavros (se bilden på första sidan), ni vet stranden från filmen ”Zorba”. Även om viss irritation uppstår över väntan och ovissheten så gör det egentligen inte så mycket, vi är lediga, får bo på ett fint hotell med all inclusive, bada i badland och njuta av extra dagar på Kreta. Barnen är nöjda och det gör att vi vuxna också ”gillar läget”.

Var ska jag bo?

Många som flyger till Chaniá väljer att bo efter kuststräckan mellan Chaniá och Maleme (Agii Apostoli – Stalos – Agia Marina – Platanias – Gerani – Maleme). Är du ute efter en fin sandstrand är det bättre att välja ett boende närmare Chaniá, stränderna går från fina sandkorn till klappersten. Du kan lätt ta dig till olika stränder, det är bra bussförbindelse mellan alla badorter.

Vi bor i Stalos, knappt 11 km från charmiga Chaniá. Det är en liten ort som vuxit sig samman med Agia Marina, som i sin tur vuxit ihop med Platanias. Vi bor i ett familjehotell med endast fem lägenheter och ett mindre poolområde direkt på stranden, Poolen slutar där havet börjar. Vi har bokat en trerumslägenhet med ett ordentligt kök och tänker försöka laga de flesta luncherna själva (gick ”sådär”). Läget är magiskt och från balkongen kan vi se ut över havet och se solen gå ned. Längst stranden finns små mysiga strandbarer med gratis solstolar, något vi inte är bortskämda med. Stalos är en väldigt lugn badort, vill du ha ett brett nöjesliv och ett större utbud av shopping och restauranger ska du välja att bo i Platanias.

20160703_201958a

Lägenhetshotell, Giannarakis Beach i Stalos.

20160703_202940a

Vad ska jag se och göra?

Naturligtvis ser vi oss omkring. Vi besöker Chanias venetianska hamn och ser solen gå ner. Vi besöker också den rosa sandstranden Elafonissi beach, nöjeslivet i Platanias, restauranger uppe bland bergen och droppstensgrottor med fladdermöss. (Se separata inlägg!)

20160704_200327

Tänk på att:

Stränderna på västkusten varierar, en del är inte barnvänliga. De finaste stränderna finna runt Stalos, där är det långgrunt och finkornigt. Vi har tidigare bott i Maleme och jag tyckte att klapperstenarna gör att badupplevelsen inte riktigt blev som jag tänkt mig (en smaksak).

Många av badorterna är mindre och utbud av restauranger och nöjesliv är begränsat. Maleme, Stalos och Kalamaki har små centrum och du får räkna med att ta bussen om du vill ta del av liv och rörelse (restauranger och shopping). Det är enkelt och går snabbt att åka buss, vi åkte mycket till närliggande Platanias.

Den västra sidan är den mest blåsiga sidan och undervattensströmmar kan förekomma. Vi har varit här ett par gånger och inte märkt något av strömmarna men däremot har vi fått avstå från att bada i havet i några dagar på grund av kraftig vind. Om du har småbarn är det kanske klokt att boka ett boende med pool, då är du garanterad att få bada alla varma dagar.

20160704_162958a.jpg

Cretan Pearl Resort, i Stavros. (Vårt bonushotell.)

Tack för att ni tittar in hos mig!

Kategorier:När det blir fel

Märkt som:,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s