Byggnadskonst

Bland gotiska vampyrer och katedraler

Jag befinner mig i Barri Gòtic, en av de allra första/äldsta stadsdelarna i Bercelona. Jag promenerar genom trånga mysiga gränder där tiden verkar ha stannat. När jag rundar hörnen kan jag nästan se hur munkar och vampyrer med kåpor vandrar genom gränderna, rundar hörnet och försvinner i tomma intet. Sett för mycket film? Det är lätt att bli fascinerad av all arkitektur och historia. 

P1000770.JPG

P1000678

Vi följer strömmen och som så många andra passar vi på att föreviga den fotovänliga katedralen och beundrar alla fina detaljer och utsmyckningar. Vid framsidan av katedralen är det fullt av turister som njuter av solen. Det pågår en marknad på torget och försäljare försöker locka oss att köpa, porslin och böcker. Någon blåser gigantiska såpbubblor som barn försöker fånga, här stannar vi en stund. Solen värmer och vi sätter oss vid ett café och beställer churros med varm choklad.

P1000773

P1000771

Katedralen Santa Eulàlia, i folkmun kallad La Seu (Domkyrka)

Innan vi lämnar Barri Gòtic besöker vi St Annas kyrka. Det är en vacker byggnad med flera ”rum”. Det jag kommer att komma ihåg är hur solen lyste genom byggnaden och in i ”rummen” . Det kostar att gå in men det kan det vara värt.

P1000691.JPG

Sant Annas Kollegialkyrka

Du får inte missa Gòtic, det lättaste sättet att ta sig till Barri Gòtic är att åka Metro till La Rambla och därifrån gå in i det gotiska kvarteret. Går du mot havet är det in till höger via Plaza Reial och om du är småhungrig kan du passa på att ta något att äta på det vackra torget.

P1000616

Plaza Reial

P1000649

La Rambla är en av de mest omtalade platserna i Barcelona och består egentligen av en bred gågata som leder ner till havet. Och precis som jag misstänkt blir La Rambla en besvikelse, det är väldigt mycket trafik på båda sidor av gågatan, det luktar avgaser , är trångt och jag känner att jag vill därifrån. Trafiken gör att det är lätt att missa alla vackra byggnader som kantar gatan.

P1000615.JPG

Les Rambles

Om du är på La Rambla får du inte missa saluhallen Mecerat de la Boqueria som ligger mitt på La Rambla. Det är enkelt att åka Metro hit, stationen är precis utanför saluhallen. Jag gillar verkligen att gå runt i saluhallar och smaka och titta.

P1000624 P1000642

P1000640

Vi går och går och plötsligt står vi framför stadshuset,  vi går tyvärr inte in och beundrar kupolen utan fortsätter.

P1000671

Det börjar bli varmt och vi vill till havet och för att krångla till det lite beslutar vi oss för att gå till Barcelonas största strand, Platja de la Barceloneta. Det visar sig bli en lååååång promenad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s