Byggnadskonst

Solnedgång över en venetiansk hamn

20160630_190014a.jpg

Gamla stan i Chania är kvar sedan medeltiden/den venetianska tiden. Den västra hamnen är den delen av gamla stan som vi turister besöker, den delen med hamnbassängen och fyrtornet. Runt gamla stan ringlar sig en mur från den tiden då Venedig befäste staden. När vi är här får vi inte gå upp på den, muren är i dåligt skick och på flera ställen renoveras den. 

Att ta sig hit: Vi åker buss in till Chania från Stalos, det går bussar regelbundet och det är bara att ställa sig vid en busshållplats vid huvudvägen. Till skillnad från Rhodos går det flera bussar i timmen och det är aldrig problem att få en sittplats. Från bussterminalen i Chania är det en kort promenad till den gamla stadskärnan. En bussbiljett kostar ca 30 kronor/vuxen (oavsett om du åker från Maleme eller Stalos).

Dagens  besvikelse: Innan vi tar oss mot hamnen går vi till saluhallen. Den är byggd som saluhallen i Marseille, fast mycket mindre.När vi kommer dit är den sen eftermiddag och mycket är bortplockat, ingen färsk frukt och inga luktande fiskar finns kvar.

20160630_153245.jpg

Något besvikna lämnar vi hallen och går gågatan fram mot gamla stan. Efter en kort promenad upptäcker vi, till T förtjusning, att vi står mitt på Lädergatan, det finns väskor och skor på varje centimeter. Det är varmt och trångt, alla vill vara just där jag står.

För den historieintresserade: Vi går förbi Chanias museum och passar på att se lite av alla fina föremål från antiken. (Det kostar att gå in.) Tyvärr får jag inte fota och kan inte visa er några bilder därifrån. Museet ligger mittemot katedralen/ vid Plateia torg och är du intresserad av historia och äldre föremål är det definitivt värt ett besök. Passa också på att titta in i katedralen medan du ändå är ”på plats”.

20160625_201249.jpg

20160630_171335a.jpg

För den matglade: Vi börjar bli hungriga och bestämmer oss för att äta. Nere vid hamnen är det magiskt vackert vid havet, med det kostar att äta middag med den utsikten. Vi söker oss bort från myllret av hungriga turister och går in i en av de trånga mysiga gränderna, upp mot muren och sätter oss vid en av de fina restaurangerna som har sina bord mitt på gågatan. Jag kan varmt rekommendera ”Travern Strata”, god mat och utmärkt service.

 

Vi avslutar vårt besök med att gå tillbaka till hamnen och se solen gå ner. Ett perfekt sätt att avsluta en perfekt dag.

20160625_184941a.jpg

Sammanfattning: Besöker du Kretas Chaniakusten (den västra sidan) måste du besöka hamnen i gamla stan och strosa runt i mysiga gågatorna. Det är inte stort och det räcker med att ta sig hit på eftermiddagen och stanna tills solen går ner.

Tack för att du tittar in hos mig!

 

Kategorier:Byggnadskonst

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s