Byggnadskonst

”Tutte le strade portana a Rom”

P1010732a

Visst stämmer ordspråket, min väg bär till Rom. Under några höstdagar trotsar vi kyla och blåst och åker tillbaka i tiden, vi åker till Rom. Det är lätt att tycka om staden. Värmen och närheten till pasta, glass, fontäner och historia gör att jag faktiskt kan slappna av direkt och njuta av en av Europas äldsta storstäder. 

Vi har ett högt tempo och planerat våra dagar väl. Vi besöker Colosseum, Trastevere, Forum Romanum, Parthenon, Vatikanen och promenerar på den vackra Änglabron vid Castle Sant’Angelo. Vi besöker flera piazze, beundrar broar, kastar önskepengar i fontäner, äter för mycket glass, frossar hemgjord pasta och vilar trötta små ben i Spanska trappan. Hur många broar, torg och fontäner finns det egentligen i Rom?

P1010818

P1010783a

Hur många dagar behöver jag? Jag skulle säga att det beror på hur många dagar du kan vara borta. Det finns alltid platser att upptäcka och glassmaker kvar att testa. Vi är borta i fyra dagar och har två hela dagar på plats. Vi ser det vi planerat men jag rekommenderar tre hela dagar för att hinna se det där extra. Vårt schema är fullspäckat och för att spara tid har vi förköpt biljetter till Vatikanmuseet och Colosseum, en förutsättning på så få dagar.

Hur tar jag mig runt i Rom? Rom är en liten storstad där väldigt många sevärdheter finns nära varandra. Det bästa sättet är att gå runt i din egen takt, Hop On – Hop Off bussarna känns lite överflödiga.

P1010628a

Det är väldigt enkelt och smidigt att åka Metro, tunnelbanan går ofta ochdirekt till många välkända platser (Colosseum, Fontana di Trevi, Spanska trappan etc.). Den orange linjen går från Roma Termini centralstation till Vatikanen och den blåa linjen till Colosseum. Du köper biljetten i automater som finns på stationerna och du kan köpa en ”enkel” och/eller olika periodbiljett (ett -flera dygn). Du betalar enklast med kontanter och en enkel biljett kostar 1.50 euro och gäller i 100 minuter men om du lämnar tunnelbanan kan du inte åka buss på samma biljett. Tiden gäller bara när du byter tunnelbanelinje.

P1010567a

Var bor jag? Det finns många fina stadsdelar att bo i. Här är några.

  • VatikanenHär bodde vi! Du bor inte hos Påven men väldigt nära. Stadsdelen ligger på västra sidan av floden Tibern.  För första gången i mitt liv bodde jag på ett B&B, ”Da Augusto B&B”, ca 400 m från Vatikanmuseet och ca 600 meter från porten in till Peterskyrkan/Saint Peter’s Basilica. Jag är helnöjd, det är rent och fint. Vi får ett familjerum med två sovutrymmen, önska vad vi ville till frukost, rena sängkläder varannan dag (helt onödigt), eget badrum och hjälp med att märka ut rutter på karten varje morgon. Alla mina fördomar om B&B har försvunnit i Rom.
  • Temini – Här bor nog de flesta turisterna. Du bor vid Roms centralstation, hit går alla bussar, Metro och spårvagnar och det är också hit du tar dig enklast från flygplatsen. Stadsdelen är inte speciellt charmig, det är slitet men praktiskt eftersom du sparar tid och kan förflyttar dig mellan olika platser väldigt enkelt.
  • Trevi – Vissa påstår att namnet kommer från att tre gator sammanstrålar, trivium. Vill du bo centralt och nära sevärdheter passar Trevi bra. Du har inte långt till Fontana di Trevi. Det kostar mer att att bo i centrala Rom men om du vill slippa åka buss och Metro är detta ett bra alternativ.
  • Trastevere, ”På andra siden Tibern” –  Det är en gammal stadsdel söder om Vatikanen och väster om Colosseum. Här bor du bland medeltida byggnader och torg. Det är en charmig stadsdel med mysiga gator och stort utbud av restauranger. Många liknar området med Stockholms söder, många konstnärer och bohemer trivs här.

P1010597.JPG

Hur tar jag mig lättast från flygplatsen? Vi flyger till Campino och det är den flygplatsen som ligger närmast centrala Rom. Den internationella flygplatsen heter Fiumicino och det går transferbussar och taxi från båda flygplatserna. Det tar ca 50 min från flygplatsen till vårt B&B. Vi åker buss nr 4 från flygplatsen och byter vid Anargina till Metro, den orange linjen, och åkte direkt till Vatikanen. Bussen avgår rakt utanför flygplatsen och du köper en ”röd” biljett direkt av chauffören. Glöm inte köpa biljett till tunnelbanan redan på flygplatsen. Både bussbiljetten och metrobiljetten kostar 1,50 euro styck för vuxen och är gratis för barn under 10 år. När vi åker hem tar vi taxi och det är ett fast pris, 500 kr.

Vad kostar det att äta i Rom? Det är en dyr stad med ungefär samma restaurangpriser som här i Sverige. Fyra pizzor med dryck på restaurang kostar ca 450 kr, vill du bara ha en pizzaslice på vägen kan du köpa det i de små pizzeriorna som finns överallt. Det lär  finnas flera tusen pizzerior i Rom. Finare matställen med trerättersmiddag är dyrare men värt pengarna. Maten är väldigt god och vällagad, ”smakar det så kostar det”.

P1010751a

Bra att veta!

  • Glöm inte köpa alla biljetter i förväg. Vi träffar några som köat i nästan fyra timmar för att komma in i Vatikanmuseet och det är under lågsäsong. För oss tar det ca 20 minuter.
  • Sixtinska kapellet är en helig plats, du måste täcka axlar och knän annars får du snällt vänta utanför.
  • Planera var du vill bo, har du få dagar bör du bo nära t-centralen eller mer centralt. Är det Vatikanen du vill besöka, bo i området. Se ovan.
  • Det är alltid mycket folk oavsett säsong och eftersom det är korta avstånd mellan platserna/det du vill se blir det trångt och för oss bloggare svårt att fotografera. 🙂
  • Tänk på att det är noggranna säkerhetskontroller in till de stora sevärdheterna och du får vara beredd på kö och att de scannar dina väskor.
  • Passa på att åka när det börjar bli höst här hemma, biljettpriserna sjunker och det är något mindre med folk som köar till gelaterior och sevärdheter. I oktober är det fortfarande ca 24 grader varmt, vi sitter ute i shorts och klänning till sent på kvällen.

 

Kategorier:Byggnadskonst, Citybreak

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s