Byggnadskonst

Med en biljett till 70 e.Kr

P1010570a

Så stannar tåget och vi följer strömmen och tar oss upp mot ljuset och luften. Jag tittar upp och står ”öga mot öga” med historien. Colosseum reser sig mot himlen och jag känner mig extremt liten. Det är tidig förmiddag och vi har förbokat biljetter in till 70 e.Kr.   

P1010572a

Colosseum, framröstad 2007 som ett av världens nya underverk, började byggas ca 70 e.Kr och fick sitt namn efter en koloss (en staty av kejsaren Nero), ett annat namn är den Flaviska amfiteatern. Byggnaden är 48 meter hög och har flera våningar. Det finns 55 000 åskådarplatser och 80 olika ingångar, vår guide väljer gladiatorernas. Golvet förstördes i en brand och i dag kan vi se var djuren fanns, de hissades upp med hjälp av vajar för att sedan slåss mot andra djur och människor. Byggnaden har fått stå ut med mycket, marmor från Colosseum har använts till att bygga upp Peterskyrkan och Fontana di Trevi, armeringen har smälts ner till vapen och stenblock efter jordskalv finns nu i många olika byggnader i Rom. Det finns ett museum, på våning två, för de som är intresserade av hur Colosseum sett ut genom tiderna.

P1010592a.jpg

Solen värmer mig samtidigt som jag tänker på alla människor som lidit på just den platsen jag befinner mig på. Colosseum användes i ca 500 år och under åren har gladiatorspel, avrättningar, djurfäktningar och teaterskådespel kunnat beskådas av människor. Under de första 100 åren fylldes ibland hela Colosseum med vatten och sjöslag genomfördes med båtar. Alla har de kämpat tills de stupade. I dag kan det tyckas både märkligt och makabert att folket tyckte att det var underhållning.

P1010579a.jpg

Från Colosseum har du en fantastiskt fin utsikt över antikens huvudgata Via Sacra och triumfbågen. Konstantinbågen resters år 315 för att hedra kejsaren Konstantins seger över Maxentius.

P1010600a.jpg

P1010596a

P1010595a

Bra att veta:

Vi köpte biljetter via Get your guide och slapp den väldigt långa kön. I biljetten ingår också inträde till Forum Romanoum och Palatinen. Guiden möter dig vid en bestämd plats och tid för alla besök. Du har gått om tid vid varje plats. Besöket varar i några timmar om du ska se allt.

Det finns begränsat med toaletter på Colosseum och inga alls i Forum Romanum.

Det är säkerhetskontroller på varje plats och det tar en stund för alla att ”scanna” sina väskor.

Det finns vatten att köpa på områdena.

Öppettider: Sommar,  kl 8-30 – 19-45. Vinter kl. 8.30-16.30.

 

Tack för att du tittar in os mig!

 

 

 

Kategorier:Byggnadskonst, Citybreak

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s