Citybreak

Audiens hos påven

P1010682a

Det känns lite märkligt att vara på väg till Vatikanstaten, jag har knappt hunnit hälsat på Rom innan jag ska bekanta mig med en ny stat och som dessutom är helig och lite skör. Jag vet inte vad jag ska förvänta mig men känner att det kan bli speciellt, alla dessa människor som besökt, köat och återkommit kan inte ha fel.

IMG_20171009_211440_291

Vi är några stycken som korsar gränsen och är på väg in till Vatikanstaten. En stat som inte är större till ytan än 0.44 kvadratkilometer. Det finns ca 1000 invånare varav ca 450 är medborgare. När vi närmar oss ingången till Vatikanmuseet ringlar sig kön flera hundra meter bort och vi är glada att vi fått audiens, d.v.s. förköpt ”gå-före-i-kön-biljetter. Vår guide finns på angiven plats och vi tar oss snabbt genom säkerhetskontrollen och vidare mot ingången till museet.

P1010686a

Vi har ingen guide med oss på rundturen, vi tittar in hos Vatikanträdgårdarna och följer sedan pilarna som finns på kartan över Vatikanen. Det är ingen fara att vi hamnar ”outside the track”, vi går tätt, tätt på led och kommer bara framåt. Strömmen av turister gör att vi aldrig blir stillastående utan förflyttar oss i ett lagom tempo från rum till rum, vilket passar rastlösa barn under 10 år. Vi passerar museum efter museum och beundrar grekisk, romersk, egyptisk och etruskisk konst på löpande band.

P1010701a

 

20171009_110524a

Till sist kommer vi fram till höjdpunkten, det Sixtinska kapellet och Michelangelos otrolig takmålning. Det är påvens privata kapell i Vatikanen och är en helig plats. Du får inte prata, fotografera eller filma och du måste täcka knän och axlar för att få komma in. På nätet säger många källor att det tog 4 -6 år att måla taket, andra att det tog längre tid. Det sägs också att Michelangelo vid ett par tillfällen blev osams med dåvarande påven, flydde landet men kom tillbaka och målade klart. I kapellet kan du bland annat se ”Adam och Eva, Skapelse och Yttersta domen. Alla verk har fantastiska detaljer och många av bilderna ser ut som de är tredimensionella.

Efter en kort vätskepaus fortsätter vi mot Peterskyrkan. Det är en vacker kyrka på hela 15 160 kvadratmeter och formad som ett latinskt kors. Drottning Kristina ligger begravd i de vatikanska grottorna.

P1010721

P1010712a

P1010710a

P1010724a

P1010715a

Bra att veta!

En biljett till museet kostar runt 280 kr för vuxen och då går du före i kön. Det är det värt!

Det finns ”shortcuts” till Sixtinska kapellet för trötta fötter, följ skyltarna.

Vatikanen är en egen stat med restauranger och små butiker.

Det lär finnas 1000 rum och totalt 8 km korridorer i museet så besöket tar en stund……om du vill se allt.

Du behöver inte ha med dig pass.

Missa inte den vackra trappan.

På väg till Vatikanen finns många guider som erbjuder personlig hjälp, om du anlitar en av dem, titta så att de har ett godkänt id och behörighet att både ta betalt och guida dig.

Om du tänker besöka Peterskyrkan måste du gå ut från museet och gå några hundra meter bort, mot porten och in till torget. Ibland öppnas en genväg från kapellet till Peterskyrkan. Det är gratis att gå in i basilikan men återigen, kö.

Vatikanstaten öppnas för allmänheten kl. 7.00 på mornarna och stänger kl. 18.00/19.00 beroende på säsong.

Så vad tycker jag om besöket. Det är absolut värt att besöka Vatikanstaten. Vi ser långt ifrån alla rum/målningar, ingen av oss (vill) orkar men jag blir mycket imponerad av Sixtinska kapellet. Det är faktiskt svårt att lämna rummet, jag blir berörd av Michelangelos liv och stämningen i kapellet och vill komma ihåg alla bilder och detaljer. Jag förstår varför jag inte kan och får ta kort, men tycker samtidigt att det är väldigt synd och jag ser allt att det både smygfilmas och tas selfies. Peterskyrkan och torget är mäktig och är det jag tycker mest om. Det är vackert och har du ont om tid är det kyrkan du ska prioritera.

 

 

Kategorier:Citybreak

Märkt som:, ,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s