Byggnadskonst

7 saker att uppleva i Beijing

Beijing är en stor stad och jag har ett begränsat antal dagar i Kina och vill hinna så mycket som möjligt. Jag bestämmer mig för att göra som de flesta turisterna gör, följer andra turister. Jag önskar att jag hade mer tid till att upptäcka Beijing bakom den stora Kinesiska muren och Den förbjudna staden men det får bli en annan gång. Här är några av de mest kända, besökta och fotade platserna. 

1. Sommarpalatset100_0021a

Sommarpalatset ligger ca 10 kilometer från Beijing centrum, vid sjön Kumming. Parken började byggdes på 1200- talet men parken vi ser i dag är från 1700-talet. Hela området är uppdelad i fyra stor områden och är hela 70000 kvadratkilometer stor.

”Marmorbåten” från 1755 är gömd i parken och den är lättast att se vid slutet av ”den långa korridoren”. Det mesta av båten är gjord av marmorblock med undantag för däcket som är i trä och målad så att det ser ut som marmor. Den är 36 meter lång och har två våningar.

”Den långa korridoren” sägs vara världens längsta korridor helt i trä. Den är 728 meter lång och har 14000 olika målningar.

100_0016a

100_0017a

100_0020a

2. Himlens tempel100_0059

100_0055b

Kejsaren i Kina ansågs vara Himmelens son och gudarnas företrädare på jorden. Han hade till uppgift att se till att böndernas skördar slog väl ut och bad därför till gudarna vid Himlens tempel. Den var en process som startade i den Förbjudna staden och avslutade i Himlens tempel. Den blåa färgen på taket symboliserar himlen. Det ska finnas nio fabeldjur på de kinesiska templen, de ska varna kejsaren för faror. Draken är kejsarens symbol och visar harmoni, vishet och makt.

 

100_0058a.jpg

100_0055c

3. Förbjudna staden100_0047a.jpg

Ingen fick komma in i staden utan kejsarens inbjudan. Staden består av många portar och ingången jag står vid är ”Himmelska fridens port”, den innersta, huvudporten är vid centrum där kejsaren hade sin bostad. Huvudporten fick bara användas av kejsarparet, dock fick bara kejsarinnan använda ingången en gång i sitt liv, på sin bröllopsdag.

Vi spenderar flera timmar inne i staden, vi tittar på porslinssamlingar, beundrar detaljer och ser var och hur kejsarens alla konkubiner levde. Mitt i allt tar batteriet slut i min kamera och jag har glömt mitt extrabatteri på hotellrummet, så orutinerat.

100_0051ab

Staden finns med på Unescos världsarvslista och är världens största palatsanläggning. Den omges av en mur som är 8-10 meter hög och inget hus fick vara högre än muren. Staden invigdes i början av 1400-talet och 24 kejsare har styrt landet därifrån. Taken på kejsarens hus är gula som jordens medelpunkt, som solen.

100_0049ab

4. Hutongerna100_0067a.jpg

En eftermiddag åker vi traditionella cykelkärror bland hutonger. I smala gränder trängs de få hutonger som finns kvar, många revs inför OS. En hutong är ett kvarter med småhus runt innergårdar. Mitt i ett område kommer vi fram till en marknad där lokalbefolkningen handlar. Det är trångt och fullt av människor, det luktar, grillad sötpotatis och jasminte. Här finns precis allt, jag passar på att fynda.

100_0069.JPG

5. Morgongymnastik100_0105.JPG

Överallt på mornarna kan du beskåda eller delta, det är inte säkert att lokalbefolkningen uppskattar att du deltar, fråga lite försiktigt innan du ställer in dig i ledet. Det är fascinerande och imponerande att se yngre och äldre röra sig tillsammans. Alla kan precis varje rörelse och de är helt synkroniserade.

6. Kinesiska muren – se separat inlägg HÄR100_0035b

7. Shoppa.  

Allt är superbilligt. Besök den traditionella Pearl Market och Sidenmarknaden som bytt plats och fräschats upp. Det finns många så kallade grossistmarknader och en är Yashow Clothing Market, där finns allt från kläder till elektronik. Ladies Market är något för dig som vill ha lösögonfransar och gelénaglar. Glöm inte att pruta!

Något du kan missa: Akrobatikshow och musikaler100_0064a

100_0102a.jpg

Det är tveksamt om jag egentligen ska sätta upp underhållning på min lista. Vi ser både kinesiskt akrobatik, teatermusikal och skönsång, (mest för att det ingår i vårt program). Jag måste vara ärlig och skriva att sången inte riktigt är i min smak, jag gillar den digitala skärmen med stora röda bokstäver som oftast visade rätt översättning. (engelska).

Tips! Hyr en cykel och upptäck staden. det finns gott om ställen som hyr ut och är du osäker kan du fråga på ditt boende.

Vi ses!

Kategorier:Byggnadskonst, Citybreak, Temaresa, Tips

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s