Byggnadskonst

The Great Wall – 5000 vs 500 år

100_0035b

Det är en solig och småkylig morgon och jag börjar min vandring på en av världens sju nya underverk och en av historiens längsta byggnadsverk. Det är en ståtlig men stundtals trött mur som ringlar över bergen.

Vår guide tar oss med till Badaling och jag förväntar mig att det ska vara fullt med turister som vill bestiga ”The Great Wall” men jag kan inte ha mer fel, det är bara vår buss och två till på hela parkeringen. Jag har läst att det bästa sättet att undvika trängsel och stop/turistställen som t.ex. Badaling är att åka till andra mindre kända delar av muren och jag förstår att lågsäsongen är till min fördel. Jag är här i början av november och guiden säger att frosten kom som en överraskning, veckan innan gick hon i shorts (?).

100_0037b

Är muren ca 5000 år gammal eller bara drygt 500 år? Kinesiska muren är ett mästerverk och en del av Unescos världsarv. Den är ca 640 mil lång och det råder delade meningar om hur gammal den faktiskt är. Det lutar åt att vi i dag ska säga att muren ”bara” är ca 500 år gammal och menar att kinesiska murar byggdes 3000 f.Kr men att de inte är en del av den Kinesiska mur vi talar om i dag. På 1500-talet påbörjades bygget av den mur som vi idag går på. Olika hertigdömen byggde ”egna” murar och när landet enades byggdes delarna ihop till en enda lång mur och i dag finns ca en tredjedel kvar.

Vi får välja sida, den ena har en enklare väg med få trappor och den andra med ”något” flera steg. Vi väljer den svårare, vi vill ha den bästa utsikten. Det är en mycket brantare stigning än jag föreställt mig och mjölksyran känns i benen på väg upp. Trapporna är jättebranta och den första frosten för året har kommit under natten, vilket gör att stenarna är hala och det är både obehagligt och svårt att ta sig ner. Hur kunde vakterna springa här?

Utsikten från ett av vakttornen är magiskt, tyvärr blev jag så hänförd av utsikten att jag glömde ta fram kameran. Det är en mäktig känsla att stå på muren och tänka på hur livet var under bygget. Hundratals slavar dog och det är inte för intet många kallar muren för ”Världens längsta  kyrkogård”, om fångar som dog under bygget verkligen begravdes i muren är oklar. (Bilderna är på den ”enklare” vägen .)

100_0039a

Nej, tyvärr, det går inte att se muren från månen. Däremot har en astronaut lyckts se muren med hjälp av en kikare när han var i en låg omloppsbana runt jorden.

När vi tar oss ner från muren och tillbaka till oset från koleldning och te kan jag inte låta bli att stryka på muren, så gammal, trött och full av erfarenheter och minnen. Tänk att jag bestigit ”The Great Wall Of China”. Häftigt!

Tack för att du tittar in hos mig!

 

Kategorier:Byggnadskonst, Naturen, Temaresa, UNESCO

Märkt som:,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s