Byggnadskonst

”Det romerska torget”

Det känns som att varje liten sten och pelare är betydelsefull för Roms historia och ska jag vara ärlig är det svårt att hålla samma takt och fokus som mitt resesällskap, min so-lärare till man. Det kan vara svårt att sortera alla intryck på plats och det är ibland nästan lättare att uppfatta vad jag faktiskt sett och upplevt när jag kommer hem. Jag tittar på mina bilder och söker fakta på nätet i efterhand. Naturligtvis gjorde vi en hel del research innan vi åkte men som sagt det går inte att hålla reda på varje pelare (inte ens för min historietokiga man). 

P1010601a

P1010604a

Forum Romanum var under antiken ett torg för religiösa möten, handel och politik. Mycket av det som är kvar i dag är från Julius Caesar, 100 f.Kr och kejsar Augustu, 24 f.Kr. Platsen lämnades att förfalla när Romarriket föll och på 1800-talet genomfördes omfattande utgrävningar. I dag kan du bland annat se Julius Caesars palats, Titus tempel, Rostra – talartribunen och Antonius och Faustinas tempel, det sistnämnda är det mest bevarade templet i Forum Romanum.

P1010610a

Romulus tempel

P1010602a

Antonius och Faustinas tempel

Jag blir nyfiken och undrar hur det var att befinna sig här bland myller av människor under 100 f. Kr. Vad diskuterad de och vad upptäckte de? Det finns många rekonstruktioner på nätet för de som vill se hur det sett ut under historiens gång t.ex. här. 

Palatinen är en av Roms sju kullar och de första människorna tros ha funnits där redan 1000 f.Kr. Kejsare Augustus och kejsaren Neo hade sina palats på kullen, den förstnämnde började att gräva ut platsen (!) och det har pågått fram till idag.

20171008_132245a.jpg

På vägen från Forum Romanum, mot Piazza Venezia, passerar vi  Trajanus saluhallar men det är träden som fångar min uppmärksamhet.

P1010624a

Bra att veta!  

  • Forum Romanum öppnar kl. 9.00 på morgonen och stänger en timme före solnedgången.
  • Om du köper en biljett till Colosseum ingår inträde till både Forum Romanum och Palatinen. Vi förköpte ”gå-före-i-kön-biljett här.
  • Tänk på att du måste köa och scanna av din väska innan du går in på området.
  • Jag såg inga toaletter eller försäljning av vatten på området, försök hinna med det på Colosseum.
  • Det är öppna ytor, skydda dig mot solen.
  • Det är inte långt till Piazza Venezia och Viktor Emanuel-monument, de ligger precis bredvid.
  • Klicka på kartan för att länkas vidare.Bildresultat för forum romanum karta

Kategorier:Byggnadskonst, Citybreak

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s