Byggnadskonst

Castell de Montjuic

Vårsolen värmer och vi bestämmer efter mycket ”om och men” att åka upp till Castell de Montjuïc. Det är en chansning, tre av oss vaknade med halsont och snuva och vi undrar om vi orkar. Så fel vi har, igen, det klart att en linbanan, smala hala passage och utsikt över hela staden gör att vi alla glömmer bacillerna för en stund.  

Slottet är ett gammalt militärfort från 1640 och idag finns ett fredscenter vid slottet. Jag har läst att platsen har en mörk historia, att avrättningar ska ha skett här under början av 1900-talet.P1000726Vi åker som högst 750 meter över havet och för de som är höjdrädda kan jag trösta er med att det tar bara några minuter och då är ett stopp på halva vägen inräknat. Skrev jag stopp? Det var att ta i, du får hoppa av medan kabinen sakta åker vidare upp mot slottet.P1000761Bra att veta:   

  • När vi kommer fram till Castell de Monjuïc måste du betala inträde, sedan är det fritt fram att strosa runt.
  • Det är branta trappor.
  • Det är väldigt halt på stenarna, det är många som gått där genom åren och stenarna är nedslitna och blanka.
  • Du kan antingen åka linbanan, Transbordardor Aeri del Port, från stranden eller från Teleferic de Monjuïc. Vi väljer att åka från den sistnämnda, åker du från den förstnämnda måste du ändå byta linbana. (Tunnelbanan stannar precis utanför Parc del M.) .
  • En biljett till linbanan kostar ca 100 kr/ vuxen.  Barn under 4/7 (?) år åker gratis.
  • Inträde till Castell de Montjuïc kostar 8 euro/vuxen.

P1000725P1000727P1000735

P1000740

De finaste!

Utsikten är magisk.P1000746aAlltså denna kyrka, så stolt och så reslig. Jag har spanat in henne på riktigt nära håll, från Park Güell och nu från toppen av berget Montjuïc.P1000752aTrots motljus kan jag se ända bort till bergstoppen Tibidabo och jag är sugen på att ta den blåa spårvagnen upp till Temple del Sagrat Cor. (Ser ni kyrkan?) Jag får se om tiden räcker till, annars gör jag det nästa gång.P1000741aNere i havet ligger stora kryssningsfartygen och vilar på rad, jag undrar vart de ska och om jag någon gång kanske får åka med och stanna till här i Barcelona.P1000728Ett par timmar räcker och vi beslutar oss för att ta tunnelbanan till La Rambla och fortsätta in bland trånga gränder och tapasrestauranger.

Vi ses!

 

Kategorier:Byggnadskonst, Citybreak, Utsikt

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s