Efter att nästan ha åkt i två timmar rullar bilen in på uppfarten till ett av Europas största kakbord. Det är en mulen dag, det är första advent och alla lampor är tända med eller utan snö. Målet med utflykten är Taxinge slott, eller ”Hela Sverige bakar”-slottet, Kakslottet, Näsby-Taxinge slott, kärt barn har många namn. Vi ska äta julbord med tillhörande efterrättsbord. Vi har höga förväntningar, är hungriga och ser fram emot besöket.
Finns det en stor stubbe med trappsteg och hemlig gång i måste någon naturligtvis undersöka den. Det spelar inge roll att finaste tyllkjolen är på.
Kakslottet är mest känt för sin stora kakbuffé. Det dikas fram funt 65 sorters kakor, flera tårtor och är under en varmare halvan av året ett populärt utflyktsmål. Slottet ligger ca 6 mil utanför Stockholm, i Gripsholmsviken, med närhet till både Mariefred och Gripsholms slott. Du kan ta dig till Taxinge slott med bil eller via Mälaren, båt avgår från Västerås och Stockholm.
När vi kommer innanför dörrarna hälsas vi välkomna av slottets värdinna och vi blir serverade glögg och pepparkakor. Vi sätter oss i salongen och dricker glögg, tar en och en annan ”instabild” och småäter russin.
Det är ett juldekorerat slott med ljus, kulor och blomsterarrangemang i varje hörn av salarna. Det går inte att ta miste om att julen står för dörren. Efter en kort stund visas vi in till biblioteket där vårt bord väntar.
Det är ett ”litet” julbord, det finns inte så många ”nya smaker/rätter och vi förstår att det är ett kakslott med fokus på det söta. Det var lite krångligt vid buffén, vi kommer och går från samma håll och när jag ska ut blir det en mindre ”krock” (med full tallrik) med de som står i kö för att ta mat. Det känns opraktiskt och ovanligt att vi inte få gå runt julbordet. Maten är väldigt god och ingen av oss blev besvikna.
Det är trångt i biblioteket och ljudnivån är hög, det är svårt att prata och umgås, nästan som att sitta på en räkbåt och ha en trubadur bakom ryggen. Vi njuter ”maten tysta mun”.
När vi är mätta väntar kakbuffén en trappa upp. Min yngsta småspringer upp för trappen och krockar med självaste tomten. Hon backar och studerar honom och konstaterar att det inte är den riktiga tomten, för han finns väl inte i verkligheten? Eller? Barnen får varsin julklapp och det uppskattas. Den äldsta som egentligen inte vill gå fram till tomten men som nästan tvingas fram av mamman i familjen, läs jag, (hon tycker att hon är för stor) får just den där ringen som hon tittade på i en av butikerna i slottets flyglar. Lycka! Tomten kanske inte är så tokig i alla fall, fast man är 12 år gammal.
Det är svårt att beskriva godisbordet som möter oss i salen, det finns egentligen ett större utbud av smaker och bakverk än vad det finns på själva julbordet. Barnen räknar att det finns 14 olika biskvier. Tyvärr är vi alla så mätta att vi inte orkade smaka på mer än ett par stycken men vi kanske återkommer till sommaren och då ska jag inte äta ett julbord innan.
När vi lämnar slottet har det börja mörkna ute och julbelysningen syns mer. Det är ett stort område och det pågår aktiviteter överallt. I ”Stallet finns det möjlighet att ha stora privat fester eller företagsarrangemang. Det finns också mysiga småbutiker i stallet och i slottets flyglarna.
Vädret gör att vi inte tar någon längre promenader runt området. Vi tittar på platsen där ”Hela Sverige bakar” står under inspelningen men sedan vill alla åka hem, det blåser iskallt nere vid vattnet. Jag tror att slottet kommer mer till sin rätt under vår och sommaren, det ligger fint vid vattnet och har en fin slottsträdgård, badstrand och lekpark.
Bra att veta:
- Åker du hit enbart för att frossa i bakverk och tårtor är det bra att veta att den enorma vackra stora kakbuffé, egentligen inte är en buffé, du måste betala styckevis, från ca 25 kr/kaka. I julbordet ingick dock ett ”mindre gigantiskt” kakbord
- ”Hela Sverige bakar” spelas in här
Beklagar bruset på bilderna, jag vet faktiskt inte riktigt vad som hänt.
Vi ses!