Naturen

Huaqings varma källor

100_0076a

Om jag ska vara ärlig är det inte Huaqings varma källor som fått mig att åka flygplan mellan Beijing och Xi’an Xianyang. Det är terrakottaarmén och jag känner mig lite otålig när vi stannar vid entrén, en park till och ännu ett tempel. När vi går in i parken värmer solen mig och jag inser att allt är så tyst, ingen tjock smog, ingen tät trafik som får oss att bli sittande i en buss och inga avgaser som färgar näsduken svart. Jackan åker av och jag kan inte annat än njuta av höstsolen och naturen. 

100_0078a

Parken är 5300 kvadratkilometer stor, ligger i provinsen Shaanix och vilar mot berget Mount Lis fot. Den är indelad i flera poolområden och alla områden har en ”egen” varm källa. Det är ett behagligt klimat och vattnet har en temperatur på 43 grader året runt. Vår guide berättar att parken började byggas 11:e århundradet f. Kr. men blev inte exklusiv förrän på 200 f. Kr, när kejsaren Xuanzong använde stora delar av rikets kassa till att bygga sig ett lyxigt palats.

Lika vacker som platsen är finns också en sorgsen och vacker kärlekshistoria mellan och kejsaren Xuanzong. Yang Guifei är en av ”de fyra vackraste kvinnorna i Kina” och var kejsarens konkubin. Kejsaren var så förälskad i Yang att han försummade sina plikter. Hans kärlek, slöseri av pengar och givmildhet till Yangs familj ledde till uppror som slutade med att kejsaren bland annat var tvungen att avrätta Yang. I dag kan man fortfarande beundra hennes skönhet. En vit marmorstaty av henne finns kvar i parken och om jag förstod guiden rätt byter hon ibland plats. Nu när jag är här står hon i vattnet.


100_0077a

100_0079a

Tips!

Passa på att besöka området runt Mount Li och Terrakottaarmén i provinsens huvudstad Xian. Åk linbana upp för berget Gudinnan Nwana (Mount Li), som enligt legenden skapade människan. Beundra solnedgången från Sunset Pavilion eller besök Laojunpalatset/taoismpalat. Inlägg från Terrakottaarmén kommer i separat inlägg. Det går också bussar mellan platserna. Turistlinje 5  går var 10 minut och att det tar ca 45 min mellan Terrakottaarmén och Huaqings varma källor.

Bra att veta:

  • Det är inträde till alla platser. Att besöka Huaqings varma källor kostar ca 100 CNY (för vuxna).
  • När vi är här pågår en konsert/föreställning och den spelas hela året om vädret tillåter det.
  • Turister tillåts inte bada i källorna, det finns hotell i området som erbjuder samma mineraler och temperatur vid sina spabad.
  • Vi åker inrikesflyg från Beijing till Xi’an Xianyang, det är en sträcka på ca 900 kilometer.
  • Det är 30 kilometer till Xian där den berömda Terrakottaarmén finns, se separat inlägg.

Kategorier:Naturen

Märkt som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s