Mat

Hur tänker ni kring mat när ni är utomlands?

20160701_202041

Mix grill för hela slanten.

Hur viktigt är det att maten är ”ut över det vanliga” när ni reser? Tar ni en pizza i farten från pizzerian med ” ett hål i väggen” eller bokar ni bord i en av restaurangerna som fått bäst recension i TripAdvisor? Beställer ni det som är typiskt för landet/platsen ni befinner er på eller tar ni det ni smakat förut och tycker/vet är gott?

Jag förstår att många gör lite av alla alternativen, beroende på intresse, tid, tillgänglighet, plats, erfarenhet, nyfikenhet och smak. Jag gör (också) det men jag försöker också vara öppen för att våga prova och testa nya smaker/matupplevelser. Mat är gott!

Är det själva matupplevelsen som gör måltiden? Det är en svår fråga. Det sägs ju att om man är riktigt hungrig smakar det mesta bra och att det då inte spelar någon roll var (hur) och vad man stoppar i sig. Många tycker att sällskapet har en stor betydelse för matupplevelsen, ”maten var sådär men sällskapet var trevligt”. Och visst är det så. Jag har varit med om att servitören hällt ut all mat direkt på bordet, på det enda bord som fanns i restaurangen, och sett lokalbefolkningen äta direkt från högarna, med fingrarna. Hemma i Sverige hade jag vägrat, rest mig upp och gått men i Malé (Maldivernas huvudö) valde jag att stanna och äta. Vi förstod inte ett ord av varandra men vi skrattade, kladdade och gestikulerade i par timmar. Om maten smakade bra? Nej, snarare tvärtom, men sällskapet var trevligt och den matupplevelsen är i dag ett fint minne av hur vi människor kan mötas och umgås trots olika språk, kultur och ålder.

20160622_190141

Vad passar bättre till lunch en dag vid stranden än gyros i pitabröd. Gyros finns hos alla strand tavernor, de smakar olika, ser olika ut och har olika prisklasser. Som ett Kinderägg :-).

Mitt tänk kring maten på resor har förändrats genom åren. Innan jag fick barn, när jag var ung och kanske inte alltid välplanerad, kunde det dröja många timmar mellan måltiderna och frukost kunde kvitta. Det räckte med ett kycklingspett från en tuk-tuk, gyros i pitabröd, eller en baguette från närmaste bageri, att se och uppleva var viktigare. I dag tycker jag att det beror på vilken typ av resa jag gör och vilket mål det är. En enklare lunch vid stranden är helt ok och en pizza slice i farten, i en storstad, är också ok. På kvällen är det alltid trevligt med dukat bord, inte nödvändigtvis vita dukar men att sitta tillsammans och äta är viktigt.20160627_19593120170705_193806Saganaki är en av mina favoriter i Grekland. Jag är svag för smält ost under frasigt täcke. Det är inte som namnet låter, en rätt från japan, utan en grekisk fårost som har panerats och friterats. Sakanaki hittar du under förrätter i menyn.20160627_193756Min man brukar äta Kleftiko när vi är i Grekland. Det består av lamm, potatis, citron, morötter och kryddor och är inbakat i filodeg/smördeg. Jag tycker att den är snyggt gjord och smakar ok, inte mer, det påminner om en svensk kalops.2018-20-01-15-27-38I Spanien är det naturligtvis, och som för många andra, tapas som gäller. Jag tycker också mycket om pinchos, men det kan bli väldigt mycket bröd i att äta. Det bästa med plockmat är att testa nya rätter men också att få äta sina favoriter.20170421_133021P100064120170419_120043Pastan smakar så mycket bättre i Italien, eller? Jag vet inte om det verkligen är så, kanske smakar den fantastiskt för att det ”bara ska göra det” . Kanske är pastan verkligen färsk på alla restauranger och smakar därför mycket bättre. Jag tycker att det smakar väldigt gott men får jag välja tar jag gärna in antipasti, jag tycker att det är både gott och spännande att ta in flera smårätter, det gör min smakupplevelse större.20171009_185651Tips! Något som jag gärna äter när jag är utomlands är zucchiniblommor i alla dess former, på pizza, friterade, fyllda med ost etc. Det finns i de flesta länderna i Sydeuropa och har du inte provat måste du göra det. En resa i Europa med zucchiniblommor på tallriken är ett måste.

Summa summarum: Mat ät gott! det är alltid trevligt att ta del av/smaka på andras matkultur, vare sig man äter själv eller tillsammans med andra. Att snabbt handla och äta en pizza i en av de små pizzeriorna som finns överallt i Rom, dit lokalbefolkningen själva går, kan smaka lika bra som en tapasmiddag på en finare restaurang i Palma. Det är ibland trevligare att möta lokalbefolkningen och uppleva vardagen än att bli serverad av stressade kypare.

Sist men inte minst, en (väldigt stor bild av en) klassisk rØd pØlse från Danmark, kanske inte den mest kulinariska matupplevelsen och definitiv inte den mest prisvärda…men helt ok efter en hel dag med bus i Legoland.20160731_185155

Tack för att ni tittar in till mig!

/Lena

Kategorier:Mat

Märkt som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s