Byggnadskonst

En stund att minnas

2018-25-02-11-08-46a

Visst har ni stunder, oavsett om ni är hemma i köket eller utomlands, som ger er speciella känslor och minnen som ni aldrig kommer att glömma. Jag har många och ett av dem är när jag var ute och ö-luffade i Grekland. Jag hade inga förväntningar och inte något direkt mål för min vandring och fick uppleva den finaste kvällssolen och solnedgången jag sett i Europa. Det var så oväntat och vackert!

P1020132a.jpgSemestern börjar närma sig sitt slut och vi börjar bli lite rastlösa. För mycket av det goda och för många lata dagar i solstolen gör att vi bestämmer att vi ska ”gå en kort sväng” innan dusch och middag. Vi tar oss ut från hotellkomplexen och mot skogen, efter en kort promenad ser vi en bredare vandringsled och vi bestämmer oss för att gå en bit på den. Vi möter några engelska turister som rekommenderar oss att gå upp till restaurangen, ta något gott att dricka och beundra utsikten. Det låter bra och vi börjar gå, det är stundtals kraftiga stigningar, det känns i benen, sandalerna skaver och vi undrar var den där restaurangen är någonstans. När vi gått en stund, i 35 graders värme, kommer vi till ett vägskäl med fina egensnickrade vägskyltar (ni vet sådana som är i olika storlekar och målade med färg) och ser att det finns ett tempel lite högre upp och vi ändrar oss och går i pilens riktning.

När vi kommer fram till templet har det börja skymma och vi får inte gå in på området. I entrén säger de att de snart ska stänga, att det börjar bli mörkt ute och att de vill gå hem. Vi suckar lite fint och tittar på dem med våra allra ”synd, vi som jättegärna vill beundra palatset”- ögon och får tillslut köpa biljetter och gå in. Utsikten över den Saroniska bukten är häftig och jag känner att det var värt vandringen.

Afaias tempel på den grekiska ön Aegina är bland det vackrast jag sett. Vi är ensamma på denna heliga plats och kvällssolen ger ett magiskt ljus över varje liten sten och det annars så vita templet blir gyllene i färgen. Jag tänker att det är mycket vackrare, men framför allt behagligare att stå här uppe på höjden och blicka ut mot/ner över havet än att stå bland alla turister på Akropolis.   P1020022aGudinnan Afaias/Afeas tempel ligger ca 160 meter över havet. Templet är från 500 f.Kr. och användes för att dyrka gudinnan Afaia och kvinnans fruktbarhet.P1020019aMörkret kommer fort och vi påbörjar vandringen neråt, hem till turistorten Agia Marina.  Jag och mitt resesällskap är överens om att det kommer bli resans finaste minne. P1020137a.jpg

2018-25-02-11-20-06a.jpg

Ursäkta bildkvalitén, jag ville visa er hut templet ser ut i dagsljus och har försökt göra bilden så ljus att den motsvarar hur den ser ut i dagsljus .

 

Kategorier:Byggnadskonst

Märkt som:,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s