#TBT

#TBT – Lissabon

2018-25-02-14-16-14

Det var valborg och det var jag och J första gemensamma utlandsresa. Vi köpte en restresa, tog det sista tåget från Linköping till Arlanda och sov några timmar i smutsiga hårda stolar på flygplatsen (det får aldrig mina barn göra), innan incheckningsdisken öppnade klockan halv 4 på morgonen.

Solen sken, det var iskallt i vattnet och på badorterna hade inte alla restauranger kommit igång. Vi tog bussen till Portugals huvudstad, Lissabon, en ganska lång bussresa med åksjuka och onyktra medresenären men var gör det när man är nykär och åker utomlands mellan två tentor.

Vi har inte många timmar på oss i denna vackra huvudstad och jag känner direkt att jag vill komma tillbaka hit. Vi har ett högt tempo, vi stannar till och beundrar triumfbågen, Arco da rua Augusta, som finns i slutet av den berömda gågatan Rua Augusta. Om du vill kan du gå in i triumfbågen och få en fin utsikt över torget Praça do Comécio. Vi ville se mer av huvudstaden och fortsatte vidare.2018-25-02-14-18-08

2018-25-02-14-19-21

Kung Jose I

På väg ner mot havet går vi förbi Elevador de santa Justa, en hiss som byggdes av en lärling till Eiffel. Hissen är 45 meter och det sägs att den byggdes av material som blev över från Eiffeltornet i Paris. Nu när jag tittar på bilden liknar hissen mer Lutande tornet i Pisa, ber om ursäkt för sned fotograf. 2018-25-02-14-23-42

Vi beundrar detaljerna på kyrkan av Santa Maria av Belem. Även här väljer vi på grund av tidsbrist att inte betala och gå in. P1020199aP1020201a

P1020204a

Belemetornet

Vi stannade till i Belém och ser på ”Upptäckarnas monument”. Några av de främsta upptäcktsresande finns avbildade på monumentet. Vasco da Gama och Henrik Sjöfarare är några av dem som spejar ut mot havet och den förstnämndes sarkofag finns att beskåda för de som vill. P1020209P1020210.JPG2018-25-02-14-13-31Hade jag gjort besöket i dag hade jag läst på mer och planerat timmarna bättre och så här i efterhand inser jag att jag nog är den enda som varit i Lissabon och inte föreviga en enda av de gula spårvagnarna. Det får bli nästa gång!

Kategorier:#TBT, Storstadsresor

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s