För familjen

Markurells Wadköping

Precis som världshusvärden Markurell i Hjamlar Bergmans roman ”Markurells Wadköping” vandrar vi en dag i Wadköping (handlingen utspelas under en enda dag) och dess omnejd.  

Alla städer har en gammal stadsdel och så har naturligtvis också Örebro. I Wadköping finns trähus från 1500-talet och nästan alla hus är röda, vinda och bär sin egen historia. Det är lätt att spendera en hel dag här, det finns barnteater,  leklada, museum och hantverkstäder/hantverk. Det ordnas aktiviteter för stora och små under hela året. (Se kommunens hemsida.) Jag har varit på spökjakt under Halloween, julmarknad 1:a advent och beundrat konst på sommaren. IMG_6235IMG_6241Vi tittar in i Örebros äldsta bevarade hus, Kungsstugan, från tidigt 1500-talet. Byggnaden låg tidigare vid Järntorget i centrala Örebro och det var här Hertig Karl, senare kung karl IX, sov i när hans renässansslott byggdes om från borg till kungaslott.IMG_6251I en av de röda bodarna finns en handelsbod och när vi gick in där förflyttades vi tillbaka till i början av 1800-talet. Godiset är hårt och säljs styckevis eller i strut. Allt vägs och skopas upp i bruna pappåsar. Barnen blev förundrade över hur vi handlade på den tiden barnen i Bullerbyn levde. IMG_6244IMG_6245Vi besöker också Cajsa Wargs hus och ta del av hennes kokkonst. Det är ett fint hem med vackra saker. Det var/är inte tillåtet att fota i alla rum, missa inte takmålningen när ni är där. IMG_6267IMG_6268.JPGPå det lilla torget finns småbutiker, restaurang och café. Lite längre bort kan du gå in till Kronblom och se hur han har det, men var tyst, han sover.IMG_6246Precis bredvid de gamla fina stugorna finns Stadsparken som blivit utnämnd till Sveriges finaste park och Europas 5:e finaste park. Den består bland annat av en stor lekpark för barn, plaskpool, örtträdgård, rosenträdgård, japaninspirerad trädgård och ett café. Går du en bit bort kan du åka minibåt över Svart ån till Stora holmen och där finns bilbana, smådjur, Lilleputte-tåg och lekpark. Allt finns att läsa på Örebros hemsida.IMG_6258Passa också på att besöka Stadsträdgården, ta en lunch i växthuset eller tajma in besöket när artister hälsar på. Kommer du hit nu i sommar får du sjunga tillsammans med en Idolvinnare, se deras evenemangskalender här.

 

 

Kategorier:För familjen

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s