Citybreak

Markusplatsen – stängs för att bevaras

Runt om i världen beslutas länder om att stänga många fina turistplatser för att bevara historiska skatter, rädda miljön, skydda djuren, bevara naturen och hjälpa överbefolkade turistorter. (Thailand, Mallorca, Italien, Filippinerna m.fl.) Jag besöker en av dem i början av april, innan beslutet kommer, och innan turistsäsongen drar igång.IMG_0185aSom så många andra turistinvaderade platser stänger nu borgmästaren centrala Venedig, under vissa perioder, för oss turister. Invånarna har fått nog och tycker att staden blir överbefolkat. Vad händer med alla som lever på oss turister, alla restauranger och gondolförare? I dag bor det nästan inga bofasta kvar på öarna, de flesta är turister och studenter. Vår gondolförare berättar att Venedig är Italiens nästa största universitetsstad men många utbytesstudenter.

Visst är det många turister här, (speciellt kineser, allt information, menyer och skyltar står på engelska, italienska och kinesiska). Ibland är det riktigt trång och att ha bråttom fungerar inte i Venedig, stundtals står vi stilla och det är bara att vänta. Vi är här april, innan högsäsong, och jag kan bara föreställa mig hur varmt och trångt det är att gå i gränderna under sommarens varmaste månader, tillsammans med tusentals andra varm turister. Kanske har invånarna rätt, vi turister är kanske för många? P1020344Ordspråket säger ”alla vägar är till Rom” men i Venedig är det ”alla vägar bär till Markusplatsen. Antingen följer du strömmen av turister eller så följer du skyltarna på väggarna. Det är väldigt svårt att missa/inte hitta till Markusplatsen, det är centrums enda öppna plats och ligger vackert vid havet. Här finns Markuskyrkan, Dodgepalatset och Kampanilen, den sistnämnda kan du gå upp i och få en fin utsikt över både lagunen/havet och staden.

torn guldguld aMen visst skulle det var synd att inte visa upp denna ståtliga kyrka som faktiskt byggdes när vi (fortfarande) hade vikingatid hos oss, den ursprungliga kyrkan uppfördes på 800-talet, brann ner under 900-talet och byggdes upp igen under 1000-talet. Tänk att slavar och andra dömda kämpade med denna guldbelagda kyrka när vi fortfarande ristade runstenar. Innan vi går in själva kyrkan passerar vi detta gyllene rum målat i guld. Här for vi lägga ner våra kameror, det är fotoförbud inne i Markuskyrkan.IMG_0048IMG_0188När vi är här är Markusplatsen på strålande humör, solen skiner och turisterna har inte riktigt vaknat. Värmen kommer fort och vi nordbor är inte riktigt vana vid 20 grader i början på april (3:e). Plötsligt skulle det sitta fint med en kall Spritz. Vi tar första bästa servering trots att vi får betala extra för att vi väljer att dricka den just på Markusplatsen, vid havet. Vi slår oss ner vid det som sägs vara Europas dyraste och äldsta servering, Caffé Florian, och traditionsenligt spelar en orkester musik och kyparna är uppklädda till tårna. Miljön, musiken och vädret är fantastiskt och jag njuter. Smakar det så kostar det!P1020683P1020674Som på alla stora vackra platser finns det ett brudpar.

Så hur ska man nu tänka kring dessa ”stängda” platser? Respektera eller tänka att en till turist kan väl inte skada? Du bestämmer så klart själv. I nuläget, om jag förstått det rätt, är vissa platser stängda under begränsade perioder, med undantag för de platser som är stängda på grund av att skydda naturen och djuren, och det går utmärkt att besöka dem under de perioder som det är tillåtet?P1020685Salute!

 

Kategorier:Citybreak, Tankar efter resan

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s