Inför bokning av resmål

Mina #måstegöra i storstäder

Jag landar sent, magen kurrar och jag har en bit kvar. Alla vill av planet först, det är trångt och varmt. Jag reser med endast handbagage och tar mig direkt mot utgången. Jag väjer mellan att ta en något dyrare taxi, för Uber har jag inte testa (än), eller en mer plånboksvänligt alternativ som innebär många byten och längre tid. Jag väljer det sista, det blir först en skumpig dieselluktande buss och sedan en nästan kusligt tom tunnelbana. 

Ett par timmar senare befinner jag mig på mitt enkla men fräscha B&B, den första någonsin, i korridoren pratas det engelska och från restaurangen på gatan spelas det musik. Jag är glad men alldeles för trött för både mat och underhållning. Jag har rest en hel dag och slocknar i sängen men en bra känsla.

Känner ni igen er? Känslan av att komma fram och redo att börja samla på intryck och upplevelser.

När jag reser till storstäder vill jag få ut så mycket som möjligt, i alla fall om det är första gången jag är där. När jag sitter på planet hem vill jag kunna checka av den här listan:

  • Sevärdheter

Byggnader från antiken eller Kinesiska muren, det kan vara en gata eller en vacker sliten husfasad som berättar en historia. Alla städer  har sevärdheter, stora som små, du bestämmer vad som är värt att se och besöka.P1010795.JPGP1000776.JPGP1000470.JPG

  • Känslan

Vara  framme, ha flera dagar på en ny eller gammal plats. Sitta på ett café och titta på människor, känna solen på en fin strand och titta ut över ett klarblått hav.P1000823.JPG20160702_202917.jpegP1020562.JPG

  • Maten

Lukten, smaken och omgivningen. Jag tycker att matupplevelsen är en del av resan, se inlägget här . Att åka till Italien och inte äta pasta är både synd och dumt. En av mina favoriter är Vongole.

P1000632

  • Bonusupplevelser och intryck

Spontana och oförglömliga. Jag glömmer aldrig den lilla killen på ca 6 år som spontant dansade hip hop på Piazza Navona och fick både applåder och visslingar av turister från världens alla hörn. Eller den magiska solnedgången över Indiska Oceanen sedd från en liten ö i Maldiverna.P1000383a20160627_193559.jpgP1020589.JPG

  • Utsikten

Havet alla tider på dygnet, städer från takterrasser och bestiga byggnader (gamla som nya). Alla är värda att nämnas.lindoshav20170704_095951P1000488.JPGP1000554a

  • Nyfikenheten

Att prata med lokalbefolkningen och få tips som ”ingen annan turist fått”, prova nya maträtter fast ögonen tvekar, avvika från schemat och följa nuet.P1020040.JPGNaturligtvis går alla kategorier in i varandra, en sevärdhet ger oftast en känsla och ett intryck och kanske räcker det med att besöka få platser, byggnader och gator för att kunna checka av min lista.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s