Nationalpark

Krka nationalpark, del 1 – Skradinski Buk

P1030094Klockan är 10 på förmiddagen och det är redan 29 grader varmt när vi kommer fram till Krka nationalpark och vår buss stannar vid entrén som ligger vid Skrainski buk. Vår fantastiskt kunniga guide Igor hämtar våra biljetter och vi rullar snabbt och  smidigt vidare mot parkeringen. Resan har tagit ca 1 timme och 15 minuter från Split. När jag kliver av bussen slår hettan mot mig och jag ser redan fram emot att få svalka av mig vid vattenfallet. 

År 1985 blev Krka en erkänd nationalpark, den ligger i Dalmatien och Split är den närmaste staden med flygplats. P1030080Det två ställen i Krka som du bör se under din dag i parken, den ena är Skradinski Buk, den andra Roski Slap. Buk betyder vattenfall på kroatiska och det är också här vattenfallen är större och aktivare. I Roski Slap är det mjukare fall och mer pittoresk, se senare inlägg.P1030081P1030082Parken är ca 142 km och är en av åtta nationalparker i Kroatien. Krkafloden rinner från staden i Knin norr till Skradin i söder och mynnar ut i Adriatiska havet. Här vid Skradinski Buk finns, enligt vår guide, Europas största travertinkaskader.P1030106P1030105Vandringsleden som vi går på är drygt 800 lång, se kartan, och består av en magisk natur som bland annat omfattar 17 vattenfall. Parker har inte bara vackra fall och forsar, det lär finnas 200 fågelarter, 15  olika däggdjur och 18 fiskarter. Igor berättar att det finns över 800 växtarter och floden har en av Europas största lavendelkoncentration. Lavendelfält sprider en magiskt doft som ger minnen av ett linneskåp. Vattnet rinner och forsar under våra fötter/spångar och små broar och vi sicksackar på ett behagligt sätt upp för trappor och ner för små stigar. Vandringen är inte svår, det är både äldre och yngre barn här. Det finns svårare vandringsleder för dem som har vana och tid, fråga gärna efter en karta innan du avviker från turiststigarna. Igor varnade för både ormar och djur och när jag är här ringlar en orm precis framför mina sandaler/fötter.P1030136P1030128P1030127P1030126Skradinski Buk består av tre stora områden med flera vattenfall, totalt finns en samling av 17 vattenfall. Området längst ner är mest populär eftersom det är tillåtet att bada där. Här är det anpassat för oss besökare, du kan köpa souvenirer och något att äta (det finns allt från smörgåsar, frukt, mat, fika och glass). Du kan till och med ladda dina mobiler, titta på stolparna vid sofforna, där finns usb-uttag.

När vi kommer fram till det efterlängtade fallet är klockan närmare elva och det är redan fullt med badsugna turister där. Det är trångt och lite läskigt att ta sig ner i vattnet. Botten består av sand och stora travertiner, kalkstenar. Vi tjejer har badskor men mannen tycker att det går bra ändå, kalkstenarna är inte vassa men superhala och jag spänner varje muskel när min yngsta våghalsigt ”studsar” fram på stenarna. Det svåra är att avgöra hur höga kalkstenarna är, om jag kan simma över dem eller om jag kommer att slå i knäna/behöva gå runt dem. Längst fram mot vattenfallen är det avspärrat, vår guide säger att han tycker att vi ska respektera det så att han inte får hämta oss i Adriatiska havet på kvällen och vi tycker att det verkar vettigt/långt att simma och lyder hans råd. P1030110P1030108P1030103P1030095P1030087P1030093Du köper biljetter med guidade turer från alla större orter runt Split (Stobrec, Trogir, Podstrana m.fl.), det står försäljare på alla strandpromenader. Jag bokar min biljett hemifrån genom Get your guide och det finns olika turer att välja på. Jag väljer en på tio timmar och som hade entrébiljetten inkluderad i priset, det ingår ett stopp vid Skradinski Buk, Roski Slap och en guidad tur i Sebenik. Tar du dig till nationalparken på egen hand är det fint att komma till parken via vattnet och då åker du från Skradin, dit går det bussar. Här hittar du öppettider och biljettpriser till parken, du hittar också vägbeskrivningar om du kommer med bil.P1030091P1030090P1030085Tips! Har du har ont om tid kan du gå i motsatt håll och gå ner för den branta trappen, efter restaurangerna och toaletterna, då kommer du direkt till det största fallet där jag badade.

Glöm inte att ta med dig vatten, det finns att köpa på flera ställen i parken men det är  dyrare och av någon konstig anledning blir jag törstig när det inte finns att köpa.

Vi ses!

P1030084Ett besök i krka nationalpark är ett måste om du är i Dalmatien, du komme rinte att ångra dig.

Kategorier:Nationalpark

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s