Nationalpark

Krka nationalpark, del 2 – Roski Slap

Vi sitter på träbänkar vid långbord tillsammans med några turister från England. Vi diskuterar WM i fotboll, om hur det ska gå för våra länder (som senare faktiskt möts i kvartsfinal) och att det är svårt att få tag i ”äkta” engelskt te här i Kroatien. Maten är god, miljön tagen ur en saga, fall forsar bokstavligen runt fötterna på oss och vi njuter av maten.

Vi befinner oss i Roski Sla, slap betyder vattenfall på kroatiska, och det är ett betydligt mindre område i jämförelse med Skrdinski Buk, och har 12 fall. Jag kan inte säga att jag blir besviken men om man gör som vi, börjar med Skradinski Buks vackra, många och stora fall blir det här betydligt ”minder”. Det spelar ingen roll, det är den här platsen jag kommer att minnas mest. Här är det verkligen idylliskt, det är grönt och fint och runt byggnaden rinner mindre fall. Här kan du också passa på att ta ett topp i sjön eller i ett vattenfall. Väljer du det sista får du bokstavligen sitta i ett av fallen, precis vid långborden, och låta dig masseras av kraften från vattnet. Har du tur eller otur kan du få matgäster som publik.20180702_145332Många kommer hit med båt från Skradin (se senare inlägg), det finns flera turer att välja på med varierande längd och med olika stopp efter vägen. Många passar på att besöka den lilla ön Visovac, se också senare inlägg. Här i parkens hemsida kan du läsa mer om inträde, öppettider etc.P1030153P1030154P1030164P1030171P1030152.JPGP1030168P1030169Det finns många canyon i Kroatien. P1030175

P1030145.JPG

Sugna på massage med publik?

Det är en rar och gästvänlig familj som driver en av restaurangerna på området, de har alltid samma meny och allt de serverar har de tillverkat själva. Hela vårt bord fylls av fat med lufttorkad skinka, tomater, ost, vin, olivolja, körsbärslikör, äpplemust, bröd, bacon och kryddig korv. Jag frossar i prsut som är en lufttorkad skinka som röks med enbärsris, den påminner om italiens prsciutto men är något ”fastare” i konsistensen. Jag tokgillar den. Vi äter länge och vi hinner inte tömma faten innan de ställs fram nya.P1030148P103014920180702_145241

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s