Citybreak

Trogir – en bit av/som Venedig

Vi kan inte låta bli att bli besvikna när vi vaknar upp hyfsat friska och ser att det är mulet och grått ute. Den fins soliga dagen på stranden verkar inte längre aktuell och vi känner att vi måste hitta på något, varje dag är dyrbar. Vi bestämmer oss för att åka till Trogir, det är i alla fall varmt ute och det regnar inte. 

Vi lämnar ett mulet Stobrec och tar en Uber till en del av UNESCOs världsarv. När vi kliver ur bilen möts vi av värme och sol, vår förare skakar på huvudet och tycker att vi är lite smått dumma som väljer att gå in innanför murarna, i gamla stan, i denna hetta och med alla andra turister. Själv tycker jag att det är fantastiskt att solen finns knappt 30 minuter bort. Vi betalar honom och går med strömmen in genom porten. P1020909Vår kloka chaufför har naturligtvis rätt, det är tokvarmt innanför murarna, i de smala gränderna och någon av oss muttrar att vi skulle ha åkt till stranden i stället ”nu när det blev så varmt”.P1020864En kort sekund känns det som att stå på Markusplatsen i Venedig men bara för en kort sekund. Ingen annan stad är som Markusplatsen och ingen är som Trogir, det är dumt att påstå/tycka något annat. Jag vill egentligen inte jämföra städer och platser med varandra men jag upplevde Markusplatsen som en skön, trevlig och öppen plats bland ibland mörka gränder, här på Trogirs torg känner jag precis tvärtom, torget är en trång men en ljus plats i en öppen stad. Eftersom vi nyligen varit i Venedig och några av oss känner sig lite ”mätta” på byggnader avstår vi från att betala in oss i katedralen Sankt Laurentius. Det är en vacker kyrka och kanske valde vi fel. Vi stannar dock på platsen ett tag och äter pizza i solen och lyssnar på skönsång från en kör.P1020862Trogir ligger ca 25 km norr om Split och är egentligen en halvö mellan fastlandet och ön Ciovo. Enligt historien har staden varit grekisk, romerskt, venetianskt, franskt och österrikiskt. I staden finns många välbevarade kyrkor och byggnader i romersk, renässans och barock arkitekturP1020921P1020917P1020913aTrogirs gamla stadsdel är inte stor, det räcker med en halv dag för att se allt. Ett tag går vi i cirklar och kommer tillbaka till samma plats och det gör ingenting. Det är en trevlig utflykt och vi har ingen tid att passa. Det är en stad med många stenar, både på marken och på väggarna. Jag gillar kullerstensgatorna, alla stenar är så där nedslitna och vackert blanka. Ett tips är att lämna klackskorna hemma. P1020867P1020911aP1020908P1020861Överallt i de smala gränderna tittar mysiga restauranger fram där du minst anar det. Vi passerar genom passages där vi inte ens kan förstå hur det kan löna sig att driva ett matställe. När jag tänker efter finns det inte många restauranger på torget, det är däremot många barer och caféer överallt (i alla städer vi besöker i Kroatien). Vi börjar ångra den där goda men enkla pizzaslicen som vi tog i farten, det var här vi skulle ha ätit prsut eller risotto.P1020915Så vad tycker jag om denna vackra lilla stad? Sammanfattningsvis är det en mycket trevlig gammal stad med många turister. Högsäsongen har bara smugit igång och jag kan tänka mig att det är väldigt trång och varmt innanför murarna, i gränderna och på restaurangerna om några veckor (precis som i Venedig).

Lite här och där finns dessa fina skyltar. Vad står det? Vill ni att jag köper choklad? Vem tycker inte om choklad, det är en något svårtolkad text. Är det en skylt med reklam för ett ställe med chokladtillverkning och hur blev Kario en kroatisk symbol förknippad med choklad? Charmigt och lite udda, eller bara charmigt.P1020922Från Split går det direktbussar flera gånger om dagen från klockan 5 på morgonen och det tar ca 30 minuter. Du kan också ta en båt, biljetter säljs i alla städers hamnar. Närmaste flygplats ligger 5 km bort. Mitt tips är att bo vid några av de fina badorterna och ta en dagsutflykt till Trogir.

Kategorier:Citybreak, UNESCO

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s