konst

Riga – United Buddy Bears

Mitt i värmen och mitt i stan reser sig (nästan) hela världen och lyfter sina händer mot himlen och tar tag i varandra. De fyller upp hela torget och blänker i alla regnbågens färger.P1030348.JPG USA ser ut som frihetsgudinnan, Spanien som ett verk från Park Guell, Irland som tagen ur Sant Patric′s day firande men var är Sverige? Barnen sick sackar sig mellan benen och letar efter Sveriges, det blir en lek. Men även om det är roligt att spring och leta förstår den yngsta att det är allvar och vill veta varför det står över hundra björnar mitt i Riga.20180808_132951.jpgHela Dome-torget i Riga pryds av dessa färgglada, detaljerade och vackert målade björnar. Utställningen är en gåva från Tyskland i samband med Rigas 100-årsjubileet för stadsstiftelsen och stadens björn har en 7-åring designat och konstnär Victorija Kosenko fick äran att färdigställa den.P1030351P1030365P1030350P1030364.JPGDet är en världsutställning som startade i Berlin 2001, ”Buddy Bärs”, och har sedan dess turnerat runt i olika städer i världen. När utställningen startades i Berlin fanns det 350 stycken björnar och målet var att samla in pengar till barn i nöd.  Pengarna som samlas in i Riga går till ett barnsjukhus.P1030354P1030359 Björnarna håller varandra i händerna och det är en symbol för tolerans och internationell förståelse. ”We have to get to know each other better, it makes us understand one another better, trust each other more, and live together more peacefully” (W)P1030362Alla björnar representerar ett land, är hela 2 meter höga och är handmålade av konstnärer. Sedan utställningen startade har antalet vackra björnar ökat drastiskt och hur många det finns i dag vet man inte, på Rigas tog finns 140 stycken av dem.

Sveriges nalle har konstnären Laila Olofsson målat. Konstnären har gjort två, den ena auktionerades ut till förmån för UNICEF och den andra, den på bild, har sedan 2004 följt med världsutställningen.20180811_143040.jpg”Buddy bärs/bears” i Riga kan besökas fram till 22 augusti och är gratis.P1030366Sverige hade besök av björnarna i december 2012, ”United Buddy Bears – The Minis”. Utställningen var i Borås och det var 108 björnar på plats. Dessa björnar var 1 meter höga och vägde ca 10 kg och naturligtvis fanns representanter från grundarna/Berlin på plats. Bra att veta är att denna utställning inte är inte den samma som den i Riga, dessa nallar är högre.

 

Kategorier:konst, Storstadsresor

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s