Sand mellan tårna

Stobrec -att stressa ner

20180811_165728Vi landar tidig förmiddag och vi är vid vår lägenhet innan lunch. Solen värmer och vi vill gärna börja vår semester med ett dopp i Adriatiska havet. Nu börjar vår semester och vi vill alla komma ur jobb -och skolstressen och in i ”semestermood”. Från vårt vardagsrumsfönster ser vi stranden och packar snabbt ihop våra strandsaker och går den korta biten mot havet.VideoCapture_20180718-214755Stranden har flera mindre vikar och alla har olika storlekar på stenarna. Vid strandpromenadens början, mot centrum, är stenarna större och något vassa, närmare restaurangen och campingen finns strandens sandstrand.

Jag tycker att det finns både fördelar och nackdelar med stenstränder och sandstränder. När barnen var små åkte vi alltid dit det fanns fina sandstränder, det gjorde att barnen kunde sysselsätta sig bättre/längre. Fördelen med stenstränder är att vattnet blir väldigt klart och jag tycker att det är skönt att slippa sand i håret, i solkrämen och i badväskan. En nackdel (här) är att stenarna inte är runda och det känns under fötterna när jag går mot vattnet. När jag väl kommit ut i vattnet känns det som bomull under fötterna, sanden är mjuk och finkornig och det är lätt att spendera en längre tid i vattnet.20180811_16455520180811_164445Även om det finns en camping precis vid stranden känns den inte trång, vi kan lätt få solstolar runt lunch. En solstol med utfällbart tak kostar mellan 20-30 kuna, två solstolar och ett parasoll kostar 100 kuna.20180811_16575020180811_16573720180811_16454120180811_164501Stobrecs strand har allt i litet format, parasoller, solsängar med tak på, bar, restaurang, glassbar och tv (vi var där under fotbolls WM) Det finns också en vattenbana, paddelbräda, trampbåt och luftmadrasser i olika former att hyra. Alla aktiviteter kostar pengar. Vår yngsta är sugen på att hyra en stor, rosa uppblåst flamingo men den är alltid upptagen/uthyrd.20180811_165716Fakta:

 • Närmaste flygplats är Zracan i Kaštel Štafilic. Från flygplatsen till Stobrec tar det 25 min med bil.
 • Till gamla stan i Split är det ca 7 km.
 • Det finns ett apotek.
 • En omtyckt, enligt bloggar etc., camping finns direkt vid stranden. Det finns både nya moderna stugor mot havet och ställplatser.
 • Det finns en mataffär med stort utbud, där du kan du köpa färskt kött och bröd över disk.
 • Botten ute i vattnet består av fina mjuka sandkorn.
 • På andra sidan hamnen finns betongstränder (se senare inlägg) med omklädningsbås och duschar. Solsängar var ”påväg” berättade en av restaurangägarna. Det är jättefint att gå utefter havet och på flera ställen finns trappor upp mot restauranger och centrum.

Bra att veta:

 • Det går bussar varje 15 min från Stobrec till Split, det kostar ca 18 kuna per person enkel väg. Det är billigare att ta en Uber, vi betalade runt 50 kuna enkel väg för alla fyra.
 • Du väljer inte att bo i Stobrec för nattliv och shopping även om hela orten gungade under åttondelsfinalen i fotbolls WM. Det finns dock flera barer vid strandpromenaden.
 • Stenarna på stranden är vid vissa partier vassa, badskor kan vara bra att ha.
 • Det finns ett fåtal restauranger. (Tips finns på Tripadvisor.) De serveras mycket fisk och skaldjur i Kroatien.
 • Ingen shopping i Stobrec. Åk till Split, där finns märkesbutiker och fler stora shoppinggallerier (bussar till gallerierna avgår från gamla stan vid vattnet).
 • Den något större badorten Podstrana ligger på andra sidan viken, där finns strandklubbar och stränder med runda stenar.
 • De kan vara svårt med språket, många som hyr ut sina lägenheter kan inte engelska. Vår trevliga värd var bättre på italienska.VideoCapture_20180718-214755
 • Vad tycker jag?

Ett perfekt läge att utgå från när du ska utforska kusten runt Split/den Makarska Rivieran.

+ Om du är ute efter en billigare ort att bo i är Stobrec perfekt, byn har det du behöver.

+ Vår värd är fantastisk, väldigt gästvänlig och serviceinriktad. Vi saknar ingenting i vår trerumslägenhet med terrass som har havsutsikt.

Vad tyckte jag? Stobrec är lite för litet för vår familj, vi vill ha fler restauranger,  mer shopping och rörelse. Orten är trevlig men ingen plats vi kommer att återvända till.

Kategorier:Sand mellan tårna

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s