Det knarrar när hissen åker upp i Rigas högsta byggnad. Vi är många i den lilla kuben, det är högsommarvärme, faktiskt värmerekord och jag räknar snabbt ut att vi är alldeles för många i hissen. Vår ”hisspojke” sitter hopkrupen på en pall i ena hörnet och läser en bok och vekar inte bekymra sig.
Vi besöker S:t Peterskyrkan. Hur många ”Peterskyrkor” finns det i världen?

Gustav II Adolf intog Riga 1621 och staden var Sveriges största stad i hundra år.
Kyrkan har fått sitt namn av Petrus, Sankt Peter och börja byggas på 1200-talet och fastställdes på 1700-talet. det är en ståtlig man och spiran reser sig 123,5 meter över Rigas historiska stadskärna, se separat inlägg. Kyrkan var från början katolskt men blev under reformationen (1500-t) lutherskt. Innan andra världskriget var tornet den högsta träbyggnaden i Europa, under kriget förstördes hela kyrkan och 1973 var uppbyggnaden klar och det är så vi ser kyrkan idag. Kyrkan har också drabbats av stormar och träffats av blixten flera gånger. Två gånger har tornet rasat och byggts upp igen. Under sovjettiden installerades en hiss och folket kunde åka upp i tornet.
När vi kliver ur hissen har vi färdats 123 meter över marken och utsikten är vacker. De vackra äldre och moderna husen ringlar sig fram på marken och för mig är det som att se gamla stan i Stockholm i en mycket större skala.Vi ser hangarerna som vi nyss besökt och här, på långt håll, kan jag verkligen se hur de ser ut. De ligger på rad som ett pärlhalsband med minnen från andra världskriget. Mer om hangarerna i senare inlägg.
På långt håll ser jag denna guldfärgade byggnad och jag zoomar in den rysk-ortodoxa katedralen. Vi valde att inte besöka den den här gången men kanske nästa. Jag har läst att det finns fina fresker att beundra katedralens innertak.
Det är kö vid hissen när viska ner och jag känner att jag behöver känna marken. Även om utsikten är vacker kommer känslan av att jag är högt upp i luften och att det är låååångt ner. När hissen äntligen kommer är vi många som vill ner och vi är fler i hissen nu än när vi åkte upp. Hur många turister kan man klämma in på ca 4 km² i dryga 30 grader? Innan vi lämnar S:t Peterskyrkan passar vi på att titta på konsten som finns utplacerad i kyrkan, det är vackra men det är tornet och utsikten som imponerar på mig.
Bra att veta:
- Det kostar att åka upp i tornet men det är det värt – även om man är lite försiktig med höjder. Det kostade 9€ för oss vuxna, det finns barnpriser.
- Det är några trappsteg att gå innan hissen.
- Utanför kyrkans port finns flera barer och restauranger. Jag kan rekommendera Golden Coffe, de serverar inte bara kaffe utan har ett bra och gott utbud av maträttere. Allt från musslor till den lettiska soppan som serveras i ett bröd.