Byggnadskonst

Sibenik – en favoritstad (trots infekterad tå)

När vi kliver av bussen har vi varit igång sedan tidig morgon och solen i kombination med vandring har gjort oss alla trötta och egentligen, om jag får vara  ärlig, vill jag bara hem till vår balkong.

Vi tar oss ut från busstationen ner mot ännu en riviera och bort mot centrum. Vi, trötta, turister, går på rad och försöker hålla fokus på vad vår kunniga guide berättar. När vi korsar vägen och går in i centrum är det som att jag förflyttas till Italien. Den terrakottafärgade husfasaden och piazzan gör att jag tänker på mitt besök i Venedig i våras och jag blir lite mer pigg och lite mer intresserad. Om Venedig finns att läsa här.P1030183Sibenik är en hamnstad och styrdes, som så många andra hamnstäder i Sydeuropa (t. x. Greklands Chania), ifrån Venedig (1412-t – 1797-t) och många byggnader i den vackra hamnstaden är från den venetianska perioden.P1030182Inser att jag inte alls kan göra staden rättvis med mina få, vinda och ganska enformiga bilder. Inga kort från torgen eller gränderna – nu får helt enkelt tro mig 🙂P1030181Vår guide, Igor, berättar att när pesten härjade som värst i Kroatien dog hela staden.P1030180 Allt började med en man som kom hem efter en tid på sjön och dog. Efter en kort tid dog hans grannar och alla andra han träffat och då beslöt staden att gräva upp mannen och slå in en påle i hans hjärta, de trodde nämligen att han var en varulv. När staden sedan förstod att det var en smittsam sjukdom var det för sent. Sibenik var en viktig hamnstad och pesten kom med många fartyg och kanske hade dessa vackra fina vattenskålar kunna spelat en roll i kampen mot smittan. Hundar ansågs vara dom fina djuren och folket lät mura in vattenskålar i väggarna till hundarna, katterna utrotades för att inte störa hundarna. Hade katterna varit kvar och jagat råttorna hade pesten kanske inte tagit hela staden.P1030185Högt upp över takåsarna reser sig St James katedral, det tog ca 120 år att bygga den (1432- 1555) och efter kriget 1991 var katedralen i behov av en totalrenovering. P1030187På katedralen sida finns realistiska huvuden avbildade i verklig storlek på människor som vägrade bidra till katedralen. Tanken var att de ska symbolisera en odödlig skam.Resized_20180702_173515_2550Resized_20180702_170406_9149Åskådarläktaren plockas ner. Vem vill inte se fotbolls WM på stor bildskärm i sällskap med en vacker katedral från Medeltiden?P1030186P1030193P1030194P1030191Här avbryts mitt intresse för vackra bilder och vi försöker desperat hitta ett apotek innan de stänger. Har ni försökt fråga er fram efter ett apotek i en liten vacker stad med många turister och en mycket hjälpsam och trevlig lokalbefolkning med inte så bra kunskaper i engelska? Om inte – det är ganska så krångligt. efter en timma av förvirring bokstavligen slänger vi oss in i ett litet fint rum med många saker och öser fraser över en stackars ung kvinna bakom disken. Till slut får vi visa den otäcka tån och det hela slutar med, om vi  förstod henne rätt, att doktorn precis gått hem och att vi ska spraya tån tre gånger om dagen och smörja in dem med någon sorts antibakteriell kräm. Vilket senare visade sig inte hade någon trevligt resultat.P1030188Visst påminner dessa valv om Venedig?P1030190

Det jag missade (på grund av egoistisk tå):

  • att äta glass vid en av alla fina uteserveringar
  • fortsätta min promenad uppe bland hustaket. Du är gratis och du kan utgå från katedralen.
  • besöka insidan av St James
  • njuta av staden och stunden

Kategorier:Byggnadskonst

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s