Citybreak

Fyra timmar i Montmartre

Efter att ha besökt Eiffeltornet är klockan lunchtid, vi har inte många timmar på oss att se staden och och vi åker tunnelbana till Montmartre. Vi vill se Sacré-Coeur innan vi lämnar centrala Paris.

Timme 1: En fodrad rosa basker inhandlas i 22 graders värme, ett måste i Paris, enligt 9-åringen.P1030465Montmartre ligger i norra Paris och är döpt efter den högsta punkten/kullen i staden.  (Montmartre ligger 130 m ö.h.). Du tar dig enklast hit med Metro, stationen heter Barbès-Rochechouart och är den blå linje nr 2 eller lila linje nr 4. Du kan också åka via tågstationen Gare du Nord, därifrån promenerar du ca 400 meterna till basilikan.

Vi börjar bli hungriga och bestämmer oss för första bästa restaurang. Det blir en mysig uteservering till höger, innan trappan upp till basilikan. Vi äter sniglar och varm nylagad biff bourgogne. Det förstnämnda är något godare än vad det ser ut men bara något. Tyvärr tar konsistensen bort den god vitlökssmaken. P1030467Timme 2: Vi kliver ut på gatan och fortsätter upp till Sacré-Couer och jag får lite ”Spanska trappan” vibbar, precis som i Rom ser jag trappen mellan husväggar och dess butiker.P1030468P1030483P1030473kompP1030476kompP1030481Jag vet inte vad jag har förväntat mig men Sacré-Couer är inte som jag tänkt mig, den ”Heliga hjärtans basilika” imponerar inte på mig och jag blir lite besviken.Sacré-Coeur, ”Heliga hjärtats basilika”,  stod färdig 1914 och är en romersk-katolsk kyrka och är uppkallad och tillägnad Jesu heliga hjärta.P1030486Utsikten är minst lika vacker som från Spanska trappan i Rom och om man inte orkar gå upp för alla trappor finns en bergbana till höger om basilikan. Har du som vi, köpt ett dygnskort använder du det.P1030487P1030491

P1030494Timme 3: Vi fortsätter till Place du Tertre, Målarnas torg. Här är det verkligen jättemysigt, restauranger och caféer ringlar som ett pärlband runt torget och vidare ut i staden. På skyltarna står det ostron, champagne, Moules frites och macarons, vi ångrar att vi nyss ätit och bestämmer oss för att det nog finns plats för en fyllt èclair i magarna.P1030502Sedan 1600-talet har konstnärer trivts här och än i dag finns många duktiga konstnärer runt torget och kanske kommer några att gå i Picasso och Matisses fotspår.P1030503Som vanligt finns det alltid brudpar i vackra huvudstäder, det här är det tredje för dagen. Är det bara jag som noterar dem när de sick-sackar mellan stafflier och målarpenslar?  P1030504P1030507P1030506P1030509Fjärde timmen: Vi har lite tid kvar innan vi ska ta tåget tillbaka mot Disneyland och vi går mot Moulin Rouge. Vill du inte gå 700 meter (enligt Google) är tunnelbanestationen Blanche precis vid teatern, det är blå linje, nr 2.P1030521I södra delen av Montmartre, i området Pigalle ligger Moulin Rouge. Här har stora påkostade shower visats sedan 1890-talet och det var här cancan dansades för första gången.P1030524P1030522P1030527P1030528Vi stannar inte länge, den lilla korsningen är full av turister som tar selfies. Jag känner mig mest i vägen och tar oss ner i tunnelbanan och tillbaka till vårt hotell. Vi är trötta i fötterna men nöjda med dagen.Vad tycker jag om Paris?

Jag känner mig, för stunden, nöjd med Paris och jag tycker egentligen inte att jag har lyckas bli vän med staden men jag inser att jag bara sett och upplevt en liten liten del. Staden känns smutsig, det ligger skräp överallt, råttorna ser välmatade/välmående ut och jag saknar det mysiga och trevliga. Jag ger inte upp, jag tänker att nästa besök ska bli bättre och att jag ska se det vackra och inte ha så bråttom. Jag visste innan resan att det bara skulle bli en dag inne i centrala Paris och att Disneyland var målet.

 

Kategorier:Citybreak

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s