Inför bokning av resmål

Betongstrand – fördelar och nackdelar

P1030065När vi talar om för den yngsta att det inte finns många sandstränder i Kroatien (vad fel vi hade) och att vi till största delen kommer att bada från betongstränder och stenstränder blir det inte bra. Hon vill inte följa med, hon kommer ihåg hur det gick på Rhodos när vi var på Oasis beach och hon skar upp en lite liten bit på foten som blödde och sved av saltvattnet. P1030052När vi väl är på plats i vår lilla by hittar vi först ingen betongstrand och det är nästan, bara nästan, att hon undrar hur den ser ut och var den finns.

En av dagarna börjar med mulet väder och vi bestämmer oss för att gå längst havet och se vad som finna på andra sidan byn. På andra sidan hamnen finns en trapp ner mot vattnet och där börjar en lång betongpromenad som sträcker sig ända till nästa badort. Solen tittar fram och det blir genast hett, vår yngsta önskar att hon haft bikini för då skulle hon minsann bada……. från betongstranden.P1030059Det finns gott om trappsteg ner i havet, omklädningsbås, duschar och sittplatser (i betong). Solstolarna plockas ut vid bättre väder förklarar en mc-klädd äldre man som vi möter runt hörnet.P1030062Nackdelar: Det är väldigt stenigt på vissa ställen och badskor är ett måste. Kanterna ser vassa ut på vissa ställen och på några mindre klippor är det halt och för äldre och yngre kan det finnas svårigheter. Vattnet blir klarare utan sandkorn och det kan göra att det blir svårt att avgöra hur djup det är. Det är inte speciellt vacker på betongstränderna, även om havets turkosa färg piggar upp utsikten och trivseln. Det är hårt, kalt och gråbrunt och jag är inte det minsta sugen på att bada.

Fördelar: En positiv sida är att vattnet blir mycket klarare, inga sandkorn virvlar upp när du går på botten och du slipper sand precis överallt. För er som vill ha lug och ro och undvika barn som leker och busar i vattnet kan jag rekommendera betongstränder, det är få barnfamiljer som söker sig hit. Det är fint att se ut över det färgglada klara havet.P1030055P1030051P1030061Det är vackert och vi går ganska länge och njuter av solen och havet. Vi är nästan ensamma här, de flesta turister skyndar sig till stenstranden, där vattenaktiviteter, restauranger och solstolar finns.

Tillslut måste vi vända och vi väljer att ta nästa trappa upp mot vägen och restaurangerna. Vi köper med oss en pizza och upptäcker till vår förtjusning att de smakar som de allra första pizzorna gjorde i slutet av 80-talet, de som vi köpte av nyinflyttade från forna Jugoslavien. Det blir nog inte den sista pizzan på vår resa.P1030064

 

  •  

Kategorier:Inför bokning av resmål

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s