Inför bokning av boende

Hur tänker du kring ditt boende?

Jag hittar ingen lysknapp och får i sista stund se att det är flera trappsteg neråt precis innanför ytterdörren. Jag har bokat ett stort dubbelrum med frukost i en av Europas mest besökta huvudstad. Rummet är pyttelitet och täkt i dammigt  plyschtyg från golv till tak, det är hål i väggen och spindelnät på sänggaveln. På en stol står en rostig igenkalkad vattenkokare, en korg med vakuumförpackade muffins, en påse marmelad där best före datum har passerat för flera månader sedan och två tepåsar, det är frukosten. En av oss måste sitta på sängen om den andra vill ta sig till toaletten. Toaletten? Efter en stunds förvirring och letande ser jag en liten dörr i väggen, mitt i trappan, och öppnar den. Där inne finns en toalett och ett duschmunstycke. Jag funderar vad som blir enklast, att gå på toaletten, ta en dusch eller göra båda samtidigt?   

Är du en resande som planerar i förväg eller satsar du bara på första natten och bokar boende allt eftersom?

När jag båtluffade i början på 90-talet var min budget inte speciellt stor och jag och mitt resesällskap gick på känslan för värden. Precis som barinkastare finns det alltid hotellinkastare vid varje hamn. Det ska tilläggas att det ibland var det som ett språkligt lotteri när det gällde att förstå läge och standard. Jag har varit med om att behöva göra kanaler av badhanddukar och köksredskap, öppna ytterdörren och ”sopat” ut duschvattnen med sandalerna när lutningen i badrummet varit lite sisådär. Jag har också bott i lägenheter med marmorerade badrum alldeles vid strandkanten. Båda exemplen kostade lika mycket.

Hotell eller lägenhet?

Jag tänker alltid när jag precis ska boka en solsemester att nu, den här gången, ska jag kosta på mig/oss ett fint hotellrum med stor frukostbuffé. Det är dags! Det slutar oftast med att vi bokar en lägenhet med två sovrum och stor balkong. ”Det är ju så praktiskt med att kunna laga egen mat och att det finns en tvättmaskin (som vi aldrig använder).

Finns det något som ni redan vid ”sökningen” väljer bort?

Det är något med mig och bäddsoffa, vi kommer liksom inte helt överens. Jag tycker alltid att de är för små, för hårda och klädda i tyg som samlat damm i många år. Det är också opraktiskt eftersom en stor del av rummets umgängesyta försvinner om man inte bäddar ihop den varje morgon.

Vilka facilitet måste jag ha?

Precis som så många andra är jag lite smått beroende av Wifi, Instagram lockar och jag vill både se och publicera bilder. Jag måste medge att jag är både lite prydd och lite obekväm med onödiga baciller och vill ha ett eget badrum, i alla fall egen toalett. Mina bekväma ”boendekrav” har kommit sedan jag fick barn, jag har inte alltid vara så ”känslig”. När jag luffade runt i Thailand i slutet av 90- talet, när inga matsedlar fanns på svenska, när det bara fanns ätpinnar, när ”Not spicey food” fick tungan att krulla sig av hetta och man undrade hur ”Very spicey food” kändes, var det shopping, festande och utflykter det viktigaste, inte ett påkostat badrum. Jag och mitt resesällskap besöker ett tempelområde straxt utanför Phuket town när jag behöver uppsöka toaletten. 

Spelar ditt resesällskapet in i valet av boende?

Nu var det ett tag sedan jag reste utan mina barn, faktum är att jag aldrig har rest ensam med min man sedan barnen föddes. Vi pratar om det varje år men det blir aldrig av, barnen vill följa med, är intresserade av historia,är väldigt tålmodiga och enligt mig det bästa resesällskapet. Jag har dock tidigare bott på ”Adults only” och visst är det trevligt. Jag kommer definitivt att prova det igen, när barnen inte vill hänga med sina föräldrar på semester, vilket jag hoppas aldrig händer. 

Hur stor betydelse har läget? Vid havet? I centrum?

Jag måste säga att läget spelar en avgörande roll för helhetsintrycket av vistelsen. Jag vill ha liv och rörelse och nära till ett hyfsat stort utbud av shopping, restauranger och bussförbindelser. När jag och en kompis bokade en ospecificerad resa till Thailand hamnade vi på Coral Island, straxt utanför Phuket och insåg ganska snart att vi var det enda sällskapet som inte var ett par/inte var på bröllopsresa. Trots att vi bodde vackert och lyxigt i en stor modern bungalow med pool-access alldeles vid en paradisstrand var vi inte nöjda, vi ville ha shopping och nöjen. Det slutade med att vi tog speedbåten, vilket i sin tur gav mig tillräckligt med action för hela resan, in till fastlandet och bokade hotell som alla andra backpackers. I dag drömmer jag om en lyxresa till en paradisö.

Utsikten är också viktig, hellre en vacker vy av sand, bergslandskap och hav, än en tegelvägg och motorväg. Jag har testat/råkat ut för alla. Det bästa är när jag blir positivt överraskad. Senast var när jag skulle boka rum i Rom och var ute på bokningssidor i sista minuten och fick tag i ett B&B. Barnen var besvikna och skeptiska mot ett eget badrum ute i korridoren. Det visade sig att badrummet var nybyggt och inrett i guld och rosa, dessutom låg boendet vägg i vägg med Vatikanstaten. Min värd var supertrevlig, trodde på god karma och vi fick välja precis vad vi ville till frukost.Hur blev då resan med ett rum täkt av damm och en dusch över toaletten?

Den blev fantastiskt, vi var inte mycket på rummet. Vi hann nästan inte lägga oss, det gör man knappt när man är runt 20 och befinner sig i London. Frukost blev lunch ute på Mc Donalds och vem vet, frukostkorgen står kanske orörd än i dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s