Citybreak

Madam Eiffeltornet – ett oplanerat möte

Vi tar hotellets buss till tågstationen Gare de Marne-la-Vallée – Chessy, där köper vi ett dagskort som gäller buss, pendeltåg, Metro och snabbtåg. Vi betalar 60£ för alla fyra och hoppas att vi hinner utnyttja det väl. Vi kliver ombord på snabbtåget in till i Paris, en resa som tar ca 40 minuter. Det blir en behaglig resa på övre däck utan trängsel, vi är nästan själva i vagnen, bara vi och en annan barnfamilj har orkat upp på morgonen.       

När vi kommer till centralen Paris-Nord byter vi till Metro och åker till vår slutstation, Bir Hakeim, den sist biten korsar vi Seine och ser Eiffeltornet resa sig över husen.P1030408P1030410Vi går ut från stationen, rundar hörnet och korsar gatan. Där, mitt bland husen står hon, Paris ståtligaste madame, Eiffeltornet, så hög och vackert avskalad.Eiffeltornet står vackert omgiven av gröna parker och floden Seine.P1030422kompP1030417komp

Egentligen hade vi inte tänkt gå in på området och definitivt inte köa för att få åka upp i tornet. Vi brukar alltid vara välplanerade och förköpa biljetter, något vi inte gjort denna gång, och tänker inte slösa våra futtiga timmar i en kö. Det får bli nästa gång vi besöker Paris.

Vad händer? Jo, när vi kommer fram till entrén är det ingen  kö alls och vi tar oss snabbt genom säkerhetskontrollen och in på området och tänker att vi kan ju passa på att strosa runt på området när det ändå är så lite folk.

Och vad händer där? Jo, det är ynka 10 minuters kö till hissen upp i tornet. Det klart att vi använder våra få timmar till att beundra Paris från självaste Eiffeltornet.Det klart att vi pussades i cirkeln, mannen och jag.P1030458kompP1030457kompP1030459kompÄven om utsikten är magisk, kommer i senare inlägg, är det mäktigt att faktiskt stå på marken och titta upp på byggnaden. P1030442kompP1030449 kompP1030440kompP1030438kompEiffeltornet är 324 meter högt och konstruerades av Gustav Eiffels företag, han var dock inte arkitekten, det var Stéphen Sauvestre. Byggnaden blev klar lagom till världsutställningen och invigdes i mars 1889.

Eiffeltornet=√

Kategorier:Citybreak

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s