När du är i Rom – glöm inte Trastevere

Vi går över en av de vackra broarna i Rom och går mot den vackra historiska stadsdelen Trastevere som fått sitt namn efter latinets ”Trans Tiberim”som betyder just ”på andra sidan Tibern. 

RomTrastevere är Roms mest bevarade stadsdel och under renässansen, när påvarna utsmyckade staden med alla fontäner i marmor och lät rusta upp gator och fasader, glömdes Trasteveres kullerstensgator bort och fick stå oförändrat.P1010643Visst märks det att vi turister tar mycket plats här, på varje liten gata trängs uteserveringar med parasoller i alla färger. Det luktar ”Havets läckerheter, läs pasta och skaldjur, och ljudet av vespor och mopeder ekar blad de trånga kullerstensgatorna men området har fortfarande kvar sin historia. Växter som slingrar sig upp mot väderbitna husfasader, nedslitna kullerstenar och portar i alla möjliga storlekar gör att jag inte längre hör vespor och turister, allt är bara charmigt.P1010650P1010647P1010648Vi kryssar fram bland turister, gator och uteserveringar och kommer fram till Piazza di Santa Maria med den enda fontänen i Rom som inte hade något vatten. Torget har fått sitt namn av basilika Santa Maria och som är stadens äldsta kyrka och påven Calixtus begravningsplats. Basilikan är från 200-talet och enligt en legend ska här ha funnits en oljekälla någon gång före K.f.P1010646Trastevere är i dag ett populärt område för både turister och stadens invånare. Stadsdelen är vacker och nästan alla byggnader har någon nyans av rött. Jag har läst på nätet, kommer tyvärr inte ihåg var, att en liten etta kostar runt 15000 kr i månaden.P1010645Rom3Kom ihåg att besöka Trastevere om när du är i Rom!P1010644

Kategorier:Okategoriserade

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s