För familjen

På besök i sin studentstad -hur känns det?

Nu när jag är här undrar jag varför jag dröjde så länge. Det är över 15 år sedan jag var i Linköping, då var jag klar med min lärarutbildning och hade jobbat i staden i ett par år. Jag var absolut klar med min studentstad och det kändes riktigt skönt att flytta härifrån. Staden upplevdes, av mig, trång och instängd och jag saknade vattnet. Jag behövde gå vidare och inte känna mig som en student.P1040459

Vi åker förbi vårt område där studentlägenheter tycks ha förökat sig ännu mer, är det möjligt? Vi parkerar i gamla Linköping, ett område som faktiskt betyder något för mig/oss. Det var här vi  förlovade oss en decemberdag, i vackert snöfall, under en lykta. Varför det blev gamla Link kommer vi inte ihåg, våra barn frågar och vi inser att vi nog glömt det. Kanske valde vi platsen för att den låg närma lägenheten eller för att vi tyckte om att vara där mellan tentakravaller och korridorsfester. Gamla Link ligger mellan bostadsområdet som vi bodde i och universitetet och då var det naturligt att gå genom gamla stan flera gånger i veckan. Jag känner igen varje byggnad och det känns som det var igår jag gick här med min cykel och nyinköpt kexchoklad, 2:a sorteringen.

Det är vackert här. Vårt första stopp blir i Cloettabutiken och barnen går loss och fyller sitt godisförråd. Andra stoppet blir inne på Fenomenmagasinet det är det aktiviteter för stora och små. På fyra våningar kan barnen experimentera, lösa deckargåtor, testa sinnena, lära sig om tyngdkraften mm. Fenomenmag. påminner mycket om Tom Titts.

Timmarna rinner iväg och efter ett tag längtar jag ut till solen. Vi fortsätter att titta in i museum och hantverksbutiker för att till slut äta både lunch och glass inne på bakgården hos Ragnar Dahlbergs café.P1040470Många av byggnaderna är hitflyttade och står runt ett stort torg som idag är väldigt  tomt, turistsäsongen är över och det är alldeles för varmt att vara kvar i stan.P1040469P1040465P1040464Här i gamla Linköping finns också ett minitåg, Valla gård med minidjur, pulkabacke, minigolf och stadens största lekplats. Det ordnas evenemang året runt, t.ex. teater, marknader, guidade turer. Julmarknaden är ett tips! Vill du veta mer kan du läsa på deras hemsida Vi går in i bankmuseet och läser om ett av historiens största bankrån 1854.P1040472P1040471Innan vi sätter oss i bilen tar vi en sväng förbi Folkets park.

Vi besöker Link en av sommarens varmaste dagar och precis som förut saknar jag en badplats, centrum blir som en varm gryta. Visserligen finns ”Tinnis”, Tinnerbäcksbadet med konstgjord sjö och strand och vattenaktiviteter som rutschkana, hinderbana och uppvärmd utomhuspool. Bra ordnat men överfullt på sommaren. Ett plus är att sjön har en temperatur på 25 grader tack vare överskottet från Gärstadverket.

Vi checkar in på hotellet som ligger på Stora torget. Uteserveringarna ligger på rad och det känns lockande att sätta sig ner med ett glas kallt men vi har bestämt oss för att utnyttja tiden och går den lilla gågatan, genom centrum, förbi Lilla Torget och alla butiker mot ån. Vi måste bort från solen och få lite vind. Jag upptäcker att Café Berget finns kvar, där har jag suttit många gånger och tittat på folk.P1040474Vi korsar huvudvägen och tar oss ner mot vattnet och jag ser solparasoll och en gigantisk, och då menar jag en gigantisk, rosa upplåst flamingo på andra sidan ån. Det är en liten konstgjord oas med sandstrand, badbrygga, kiosk och minigolf. Dock är fortfarande vattnet smutsigt och lockar inte ens till att doppa tårna. Flera glada studenter, ligger och guppar i flamingon och den försvinner runt hörnet precis när jag ska ta kort. Jag bestämmer mig för att gör ett nytt försök när vi går tillbaka. Vi är borta i tjugo minuter och när vi kommer tillbaka är alla borta, det syns inte ett spår av studenter, flamingos eller golfspelare, allt är igenbommat och det känns lite märkligt.P1040486P1040487P1040483Det börjar bli lunchtid och vi äter en lätt sallad där jag alltid satt med mina vänner och diskuterade grammatiska begrepp och pedagogiska processer…skämtar…jag tror nog att vi diskuterade kravaller, killar och livet :-). Det är samma ägare som ler mot oss när vi tar ett bord och jag tänker att ingenting har förändrats (möjligtvis att han är lite gråhårigare) och det känns helt ok. De har varit riktigt mysigt att vara ett dygn i Link, utan tentaperioder, trångt boende och dålig ekonomi.

Vi fortsätter våran miniroadtrip genom delar av Östergötland, nästa stopp är Begs slussar, vi ses där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s