Thassos

Thassos – Hur blev vår charter?

….se tidigare inlägg om Thassos: Att göra något otippat – åka på charter

Transfer: Logistiken är mycket välplanerad och fungerade väldigt bra. Vår reseledare är rutinerad och alla byten av fordon gör att den något längre transfertiden inte blir för långtråkigt. När vi landat åker vi buss i ca 15 minuter till färjeterminalen, där får vi gå ur bussen och gå ombord på färjan samtidigt som fordonen kör på. Åker du med småbarn är det kloka att ta det extra försiktigt, det finns ingen speciell gångbana.

Det är skönt att sitta ute på däck. Himlen är molnfri, vinden på havet ljummen och det finns sittplatser till alla, både på däck och inne (med ac). Det tar ca 40 minuter att åka färjan, du ser ön hela tiden. P1040265Stränderna: Vi hyrde bil i två dagar och hann besöka många fina stränder (undantag den lilla badviken inne i Thassos centrum). Thassos stränder är fantastiska, de är välskötta, alla med dusch, solstolar, restauranger och barer och som jag skrivit tidigare är solstolen ”gratis” om du köper kaffe eller något annat att dricka. Havet var väldigt varmt, kanske det varmaste jag badad i runt de grekiska öarna i juni. Det gjorde att vi alla badade mer än vad vi brukar göra. Min favoritstrand är Pefkospila, här var havet som varmast. Stranden och ligger ca 20 min. väster om huvudorten Thassos stad. Vår strand Golden Beach är den längsta och om jag ska vara ärlig kanske den bästa på ön. Den är ca 3 km lång, är långgrund och har vit finkornig sand. Stranden har två badorter, en i varje ände, Golden beach i norr och Skala Potamias i söder. Utbudet är större i Skala Potamias, här finns flera småbutiker, läkare (ej apotek), barer och restauranger.P1040276P1040277P1040280Service:  Ska du boka och åka taxi till färjeterminalen rekommenderar jag att lägga till en extra timme innan din båt avgår. Taxichaufförerna är alla trevliga men samtliga har svårt att passa tiden. Nu chartrar vi och behöver inte tänka på transfer men eftersom vi bara har hyrbil två dagar bokar vi taxi tre gånger och alla gånger får vi ringa och påminna samma chauffören om att hämta oss. En av gångerna har vår chaufför dubbelbokat och vi blir lämnade i en liten by och där får vi strosa runt i en timme innan han kommer tillbaka och skjutsar oss dit vi egentligen ska. Bra att veta är att varje badort har ett antal taxichaufförer som hör till orten och att det kan vara svårt att få tag i en taxi om du inte bokar i god tid.

Priserna: Det är billigt att äta på Thassos här kan du äta en trerättersmiddag på kvällen för 150 svenska kronor och en lunch för oss fyra kostar ca 200 kr. Solsängarna är gratis om du handlar något att dricka och personalen arbetar hårt i värmen, du behöver inte ens resa dig upp från sängen. Den lilla shoppingen som finns är också relativt prisvärt om du jämför med andra större turistöar/orter i Grekland t. ex. Kreta och Rhodos, dock saknar jag väskor och skor, det mesta är honung, olivolja, handdukar och strandväskor.

Nöjen: Om du vill ha en badort med många barer och en mer ungdomlig publik rekommenderar jag Potos. Här är stranden packad med hippa strandbarer som slåss om platsen för sina parasoll. Solsängarna är tätt placerade och du kan inte räkna med att vända din solstol efter solens bana. Musik från alla barer blandas och tempot är högre och kanske inte alltid så serviceinriktad personal. Drinkarna är trendiga och att beställa kaffe till solstolen verkar vara ett undantag. Vi känner oss som sardiner och stannar bara ett par timmar. Här i Potos finns ett något större utbud av shopping och/men det märks att gågatan är van att ta sovmorgon och vid lunchtid är det bara vi med barn som strosar runt bland sömniga butiker. Kanske kan man säga att det påminner om när Magaluf var ”barn”. (Tyvärr blev inga bilder bra, jag lyckades få med andra turister och jag försöker undvika att det.)

Thassos stad som är den största orten på ön är inte alls lika trendig och hipp. Här är det ett lugnt tempo inne på gågatan och de flesta är familjer som fyndar bland butikerna och Potos känns större. Det är en bit till färjehamnen och det gör att själva centrum känns mysig men litet. Utmed vattnet ligger barerna med den finaste utsikten. Går du lite längre bort mot stranden, bort från hamnen med de små fina fiskebåtarna, finns fisk och skaldjursrestauranger som snabbt blir fullsatta på kvällen.P1040281P1040283

Att se och göra: Det finns ett kloster, Archangelos, som är helgat till ärkeängeln Mikael på den östra sidan. Klostret ligger väldigt fint på en klippa ut mot havet. Det kostar att gå in på området och vi turister får inte visa ben och axlar (det finns kläder att låna) och det är inte tillåtet att fotografera. Vi väljer att inte besöka området utan beundrar utsikten från parkringen, det är vackert.P1040296P1040297P1040293Thassos har många fina bergsbyar och vår favorit är Scala Panagia som ligger ovanför Golden Beach. P1040303P1040330Mitt i byn finns ett torg med barer och restauranger, den som är törstig kan passa på att dricka källvatten från brunnen mitt på torget, vattnet är kallt och smakar gott. Källvattnet rinner från bergen ner genom en kanal och vi följer den från centrum och uppåt bergen. Kanalen tar oss genom bostadsområden och det känns nästan som att jag är inne i någons trädgård.

Scala Panagia är charmig och förtjänar ett eget inlägg, det kommer senare.P1040316Det finns många fina bergsbyar men det är bra att veta att du inte får åka med din hyrbil till dem som ligger avsides, uppe bland de högsta bergen, vägen är extremt dålig och då rekommenderas en fyrhjuling. Vi bokar vårt fordon via resebolaget. 

Om du är intresserad av att se delar från antiken finns Thassos agora, amfiteater och arkipelga från 300-talet bevarat. Bra att veta är att om du vill besöka amfiteater behöver du gå uppför flera trappsteg i värmen.

Korta tips!

  • Thassos inte är så exploderat för turism men det finns en hel del att se, dock krävs det att du hyr bil eller fyrhjuling. Du kan se ruiner efter antiken, besöka vackra badvikar och helt övergivna spökbyar.
  • Du kan också besöka marmorstranden som faktiskt är av marmorkulor. Stranden har en servering och solstolar. Det går inte att kör dit med hyrbil, ska du åka taxi är det dyrare på grund av väglaget och det kan vara svårt att få någon som vill köra dig dit. Många chaufförer vill inte använda sina taxibilar på vägar som riskerar att ha sönder bilen.
  • Thassos är en grön ö med många källor, vilket gör att du har tillgång till färskt rent källvatten, du kan utan problem dricka kranvattnet.
  • Glöm inte myggmedel! Bra att veta är att med vatten kommer mygg. Den grekiska myggan verkar gilla mig, det är bara jag som blir biten på kvällarna, trots myggmedel. 

Maten: Den är ok, du åker inte till Thassos för matens skull, det märks att det är en liten ö, som är på uppgång och som tidigare kanske haft mest grekiska turister. Bor du som vi i Golden Beach finns de mysigaste och trevligaste restaurangerna till vänster (när du tittar ut över havet), så långt du kan gå efter stranden. Missa inte dem, det är lätt att göra det.

Om jag ska summera vår tid på Thassos vill jag säga att hit åker du för sol och bad, absolut inte shopping. Det finns ett par badorter med mycket barer och diskotek men annars är det för det vackra havet och stränderna du åker till Thassos. Jag tyckte att det orterna är i minsta laget och jag saknade ett större utbud av restauranger och butiker. efter några dagar hade vi sett allt i Golden Beach och började ta oss till Thassos stad (som egentligen inte är så mkt större). Vi är nöjda med vår tid på ön även om semestern slutade lite tråkigt med akut blindtarm (som gick bra) och känningar av den otäcka stormen som ödelade delar av den grekiska fastlandets kust.

Kategorier:Thassos

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s