Norrköping

Norrköping – Industrilandskapet

P1040429Det är varmt, nästan för varmt för att gå runt i timmar som vi gör. Vatten från forsarna lockar till svalkande bad och det är nästan att vi sätter oss i bilen och kör mot närmaste bad.

Som så många andra, inkl. mig själv, sagt i år blir det #hemester, vilket egentligen är ganska trevligt. Det blev lite enklare nu när vi faktiskt får åka några mil i vårt avlånga land. Det är klart att vi tvekar, är det verkligen bra att åka till andra städer, borde vi hålla oss på hemmaplan? Ska vi hålla ”Tvåtimmarsregeln” även om den är hävd? Kan vi smitta andra även om vi inte har symptom? Frågorna är många samtidigt som det är ett lååångt sommarlov för oss pedagoger och något vill vi göra. Hur tänker ni?P1040432Vi har parkerat vid Louis De Geer Konsert & Kongress, nära gamla staden och Knäppingsborg (ja, jag vet, ett konstigt namn vid en sådant trevligt område) och promenerar mot Campus Norrköping. P1040434Industrilandskapet i Norrköping är unikt i Europa. Området runt Motala ström består till största delen av forsar och vackra ståtliga fabriksbyggnader. Strömmens forsar har utnyttjas sedan medeltiden och fabrikerna har funnits här mellan 1850 och 1920.

Fabrikerna bestod av tusentals arbetare som alla arbetade med textilindustrin. Norrköping var ledande inom spinning och vävning i bland annat ylle och bomull fram till 1870. Fakta hämtat här.P1040435Om ni åker till Norrköping rekommenderar jag att ni tar ett stopp vid Arbetets museum, där finns det en hel del att se och uppleva. Jag är osäker på vad som är öppet nu under Covid-19, ett tips är att besöka deras hemsida innan.P1040436Något jag verkligen vill se är museets byggnad från någon av broarna och tyvärr blir jag besviken, byggnaden renoveras när vi är här och det enda jag får se är byggplast.P1040437P1040439Jag har varit här många gånger förut men inte som turist utan som student och de vackra gångvägarna runt industrilandskapet var inte något jag prioriterade för över 25 år sedan. Då var det fester och shopping som fick mig att ta bussen från syskonuniversitetet i Linköping till Norrköping. Nu funderar jag varför jag inte tog mig tid att se det vackra i Norrköping.P1040440P1040441P1040442P1040448Vi avslutar vår tur med att hälsa på Moa Martinsson, jag tycker mycket om hennes böcker och jag passade på att ge henne lite beröm:-)P1040449Vi byter sida och promenerar tillbaka mot konserthuset, till gamla staden. Se nästa inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s