Vi är trötta på kylan och regnet och börjar tycka att det är trist att vara hemma och beslutar oss för att trotsa vädergudarna och åker till Uppsala.
Vi åker tidigt på morgonen och första stoppet blir vid Linnéträdgården. Solen skiner och vi är först in i Sveriges äldsta botaniska trädgård. Parken låg egentligen inne i centrum och grundades av Olof Rudbeck 1655, tyvärr brann parken ner i Uppsalas stadsbrand 1702. 1749 tog professorn Carl von Linné över trädgården som nu är flyttad, rekonstruerad och skyddad bakom det gröna fina staketet.Carl von Linné, tidigare Linnaeus, anses vara Sveriges mest kända vetenskapsman då hans forskning haft stor betydelse för naturvetenskapens utveckling. Det jag och säkert fler kopplar Linné med är att han delade in allt levande i naturen i olika arter och namngav dem. Linné har också bland annat skapade system/schema för att gruppera och sammanställa likartade växter.
Parken är inte jättestor men trevlig och välorganiserad, vi kan enkelt läsa oss till vad de olika områdena innehåller, det är allt från örter till perenner.
Det kostar 100 kr/vuxen och barn under 17 år går in gratis. Det är också rabatt för studenter, pensionärer och de som är med i olika trädgårdsföreningar. Du kan också använda din biljett till att besöka Linnés Hammarby som ligger ca 20 min. utanför Uppsala (med buss 102 från centralstationen).
Vi besöker orangeriet som numera är ett museum och har en föreläsningssal. Där kan vi läsa att i ursprungsparken fanns det också levande apor som Linné fick som gåvor på sina expeditioner utomlands. Här får jag svar på en av mina frågor, varför sitter det små hus på pelare runt om i parken. Det var i dessa små hus som bland annat aporna bodde i och det kan inte ha varit tillräckligt med utrymme för ett vilt djur i en främmande miljö.
Vi avslutar vårt besök med att besöka Linnés bostad, det är inte speciellt stort och om jag ska vara ärlig, inte så mycket att se och lära sig. Vi går ganska snabbt igenom hans bostad och tar oss vidare i solen, mot centrum.
Nästa stopp är Uppsala Domkyrka, dock svårfotograferad för en amatörfotograf. Det är gratis att besöka kyrkan varje dag, kl. 8.00-18.00, och guidade turer finns för de som vill veta mer. Här får jag lära mig att Uppsala är Svenska kyrkans huvudstad och att Domkyrkan började uppföras på 1200-talet men invigdes inte förrän 1435.
Kyrkan är vacker på insidan och om ni besöker Uppsala tycker jag att ni ska undvara några minuter och gå in i byggnaden.
Vi tittar på Erik den heliges relikskrin, Gustav Vasas gravmonument, konst från 1400-talet och beundrar den vackra orgeln. Kyrkan har många vetenskapsmän och kungligheter begravda här.
Det börjar bli svalt i kyrkan och vi saknar solens värme och vi ”tjejer” känner att det är dags att besöka stadens affärer. På vägen stannar vi till i saluhallen som ligger mittemot kyrkan, bredvid Fyrisån och äter lunch. Kvinnan som tar emot vår beställning är tydlig och ropar flera gånger att vi gäster måste hålla minst två meters avstånd vid kassan. Det är bra att vi alla hjälps åt. Efter maten har vi fått mer energi och shoppar loss i ett par t immar innan vi med trötta fötter går mot hotellet för en stunds vila.
På kvällen har vi bokat bord på Stationen, en restaurang som tar dig till några av Europas mest besökta städer; Paris, London och Rom. Byggnaden togs i bruk 1866 och det var många som tog sig härifrån till kontinenten.Jag får ingen direkt känsla av Rom här, jag tänker mer på Budapests plysch och mörka färger. Det är mysigt och vi har valt, trots Corona och distansering, att sitta inne vilket visar sig vara helt rätt. Många väljer att sitta ute i solen och vi är nästan helt själva inne fast klockan är över åtta på kvällen.
Nästa dag skiner solen fortfarande trots en prognos om regn och det är riktigt varmt. Efter en begränsad hotellfrukost bestämmer vi oss för att besöka slottet innan vi åker hem. Vi väljer den jobbiga vägen, uppför backen och som sällskap får vi slottsparkens getter. Det kan vara bara att veta att du kan åka ända upp till slottsgården, det finn parkering mot betalning på gården.
Precis som mycket av det vi tidigare besökt har Gustav Vasa en del av historien. Kungen lät byggt slottet 1549 och då i första hand som en byggnad för försvar, därav den höga placeringen.
Slottet är ljust och fint men ha en mörk historia/insida och många stora historiska beslut har avgjorts här. Det var bland annat här på slottet som Sturemorden begicks 1567, Drottning Kristina avsade sig tronen och Gustav den II Adolf beslutade att delta i det som blev att heta ”det 30-åriga kriget” här.
Det är en fin utsikt från slottsgården.
I dag bor landshövdingen här men det finns fortfarande spännande saker att ta del av. Vi besöker Vasaborgen och får gå in i fängelsehåla där Erik den XIV lät fängsla Sture, vi kliver också rakt in i Gustav Vasas sovrum och enligt guiden måste vi sköta oss annars fäller Vasas dotter Cecilia krokben på oss.
I sommar har Vasaborgen begränsade öppettider och det kostar 120 kr för oss vuxna och 60 för barnen. Dock är Vasaborgen en ruin och inte lämplig för små barn och rörelsehindrade. Jag upplevde utrymmena som mörka, hala och det fanns många branta trappor. För de som är modiga finns en takvandring på slottstaket. Det sistnämnda är jag osäker på nu under Covid-19, sök information om öppettider och boka plats innan besöket.
Kanonerna samsas med cyklar och trädgårdsarbetarnas fordon, en charmig blandning av historia och nutid.
Från slottet ser vi den pampiga Botaniska trädgården. Vi besöker inte trädgården på grund av att våra barn vill hinna in på Zara en gång till innan vi åker hem.
Om du får tid över kan du besöka en engelsk bokhandel, Pelle Svanslös och ta en fika på Linnés café.
Uppsala är en vacker stad med Fyrisån som rinner genom centrum, se kommande inlägg.
Vi ses!