Lidköping

Läcköslott i Lidköping

P1040789Barnen är inte alls sugna på att ta en omväg ”förbi ännu en byggnad”, de vill gärna hem ”nu när vi ändå är påväg hem”. Jag och mannen har bestämt oss, vi ska besöka Läcköslott nu när vi ändå nästan passerar förbi där, trots regn och trots småtrötta suckar från baksätet.

Den lilla turen blir 2,5 mil enkel tur och ett tag tror jag att vi kört fel, vägskyltarna verkar inte riktigt stämma, efter en lång tid står det fortfarande 18 km kvar men efter bara en kort stund står det 6 km och sedan 3 km när vi nästan når parkeringen. Det är svårt att få ett grepp om hur långt vi kört och hur långt vi har kvar.

Regnet bokstavligen hänger i luften när vi parkerar i Ekens Skärgård vid Vänern. Vi är många här, fler än i Grebbestad, och de flesta kommer inte för slottets skull utan för vandringslederna som utgår härifrån. En äldre gentleman som precis kommer tillbaka från sin utflykt ger oss sin parkeringsbiljett och säger att vi ska spara pengarna till glass åt barnen. Vänligt!

Barnen säger att de är hungriga och jag lockar med en lunch inne i fina Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, jag vet egentligen inte riktigt vad hotellet/huset kallas i folkmun, det känns krångligt att säga alla dessa ord.  Naturum har många aktiviteter för stor och små, det kan vara värt att besöka deras hemsida innan besöket. Bra att veta är att det ligger en bra bit utanför själva centrum i Lidköping.P1040782Till vår besvikelse har de endast tre rätter att välja på, av dem är två varma och ingen är speciellt anpassad för yngre barn och vi vänder i dörren. P1040788Till vår glädje märker vi att caféet som hör till slottet är öppet och vi köper två små smörgåsar till barnen så att de står sig till centrum. Caféet ligger i den lilla gula flygeln på bilden nedan. När vi är här är klockan ca 12.00 och det är många som passar på att äta. Här är kön tyvärr inte Covid-anpassad och de stackars sommarjobbarna sliter med att få besökare att hålla avstånd. Här kan du köpa de berömda gigantiska Läckökringlorna.P1040783aP1040786aLäckö slott har en dryga 800-årig historia och har unikt välbevarade slottssalar i barock som besökare får vandra genom för 100 kr (vuxen). Här ordnas det utställningar, konserter, guidningar, operaföreställningar och andra aktiviteter som passar alla åldrar. Glöm inte att ta en promenad genom den kända och vackra Lilla slottsträdgården som ligger nedanför stentrappan.P1040790P1040791P1040796Nu börjar stora magar också kurra och det är kö in till slottet. Vi väljer att bara gå runt slottet och ut mot skärgården innan vi åker mot Lidköping för mat.P1040781P1040808aP1040802P1040807Slottet är bland de vackraste jag sett på nära håll här i Sverige och helt klart värt ett besök/en omväg och jag förstår att det är utsett till landets vackraste slott. Jag kan verkligen tänka mig att slottet är riktigt ståtligt i fint väder.P1040801bP1040804aP1040805Vi lämnar Kållandsö och tar oss de 2,5 milen mot centrum av Lidköping, min (hemliga) tanke är att stanna vid Rörstrands museum och Iittala outlet. Vi får se om jag lyckas, lite mat först så kanske…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s