Bohuslän

Tjurpannans naturreservat

Tjurpannans naturreservat

Tjurpannans naturreservat ligger sydväst om Havstenssund och norr om Grebbestad och saknar skyddande ytterskärgård. Naturen i reservatet har formats av det utsatta läget. Här finns strandängar och myrmarker, branta klippstränder och hedlandskap. Längs grusstränderna växer sällsynta växter som strandviol, ostronört och strandvallmo. Klipporna tycks aldrig ta slut och det är fint att slås sig ner på en häll och njuta av solen.

Savannen eller västkusten? Nästan att vi spanar efter zebror.

”Tjurpannan är med sitt oskyddade läge en fruktad passage bland sjöfarare i alla tider”

Innan jag låser stugan uppmanar jag mina nära och kära att ta på sig varma kläder trots att det är i slutet av juli. Jag har läst att det alltid blåser kallt ute på naturreservatet även under högsommaren. Bilden jag ser är att vi alla står i solen och småfryser. Blåsten gör att håret skymmer det vackra landskapet samtidigt som jag ska försöka ta mina bilder.

Så fel jag har, när vi kliver ur bilen är det varmt och vindstilla, den korta promenaden ner till havet är svettigt och den yngsta muttrar till mig att det var onödigt med både jeansjacka och byxor. Det är en kort promenad från parkeringen till havet och jag vet inte riktigt vad jag ska förvänt mig eller vart jag ska gå.

När vi kommer fram till första bryggan blir vi osäkra på om vi ska gå till höge eller vänster, egentligen spelar det nog ingen roll, det är klippor överallt. Efter en stund bestämmer vi oss för att ta till vänster, förbi de söta fiskestugorna.

Inga pirater syns till, bara landkrabbor.

Det är vackert här och vi är inte alls många som har hittat hit denna soliga dag. Det blåser inte och några modiga passar på att hoppa från de solvarma klipporna rakt ner i havet. Inga pirater syns (citat och info. hämtad från Länsstyrelsens hemsida).

”Jag ser att det är havet men varför luktar det inte som vid Medelhavet? Vad är det som luktar?”

Naturreservatet har många leder att följa men vi väljer att bara vara, att bara njuta av att få se lite hav i sommar. Våran resa till Medelhavet är sedan länge avbokad och även om det är alldeles för kallt för mig att ens doppa tårna så får jag se och känna havet. Barnen har faktiskt aldrig varit till havet här i Sverige och de tycker att det är speciellt och luktar annorlunda.

Det blir en fin stund på klipporna och när magen börjar kurra återvänder vi till Grebbestads brygga för ännu en gigantisk räckmacka.

Det är lite drygt 7 km från Grebbestad till Tjurpannan och det tar ca 15 minuter med bil. Du åker norrut och passerar en camping, det är bra skyltat. Det finns en parkering i anslutning till reservatet men kom i tid, vid lunchtid var parkeringen full.

Kategorier:Bohuslän, Sverige

Märkt som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s