Italien

#TBT:En dag i Milano

Att ta vara på dagen


Vår första dag börjar mulet och slutar med duggregn. Vi har längtat efter Italien och tänker inte låta vädret hindra oss från att göra det vi vill se och göra.

Duomo di Milano

Vårt första stopp blir vid Duomo di Milano. Den gotiska katedralen rymmer 40 000 människor och är den nästa största i världen. Katedralen började byggas på 1300-talet och ansågs, under en period, vara färdigställd på 1800-talet men som så många andra fantastiska kyrkor är den ännu inte helt färdigbyggd. I dag är katedralen säte för den Romerska katolska kyrkans ärkebiskopen i Milano.

När vi beskådat de flesta av katedralens 52 pelare från taken nöjer vi oss och fortsätter mot kvarteret Brera,

Stadsdelen Brera


Här är det mysigt att bara vara, lite som Trastevere i Rom, något modernare men avskilt från storstadspulsen som finns på torget runt Duomo. En del kallar det Milanos Montmarte, lite bohemiskt och konstnärligt. Här finns gallerior, restauranger, småbutiker och vackra byggnader.

För den konstintresserade finns galleriet Pinacoteca di Brera som visar italiensk konst från flera hundra år tillbaka. Om du har tid kan du tittat in Kyrkan Santa Maria del Carmine och se fresker från 1400-talet. Det finns också och en fin botanisk trädgård.

I Pinacoteca di Brera finns många konstverk (Rafael, Rembrandt och Caravaggio) från 1300-talet. Från början var den vackra byggnaden ett kloster, sedan ett palats och nu ett konstmuseum.

Det är tack vare Napoleon vi kan se många av Italiens konstskatter på ett ställe och därför står han mitt i centrum av innergården.

Accademia di Belle Arti di Brera (konstakademin) har legat här sedan slutet av 1700-talet

När du är här: Titta gärna in i biblioteket på 2:a våningen och gå en stund i den botaniska trädgården bakom byggnaden. Missa inte heller Osservatorio Astronomico di Brera (observatoiret).

Fysisk guide och audioguide finns mot betalning.

Vi passar på att äta lunch innan vi går vidare mot dominikanerklostret Santa Maria delle Grazie och ”Nattvarden”. Leonardo da Vinci målade mästerverket 1494-1498. Jag får lära mig att da Vinci testade en ny målarteknik, al secco, vilket innebär att han målade med en torr teknik och inte som tidigare målningar som målats al fresco, kalkmålning på våt puts. Målningen finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1980.

”Nattvarden”


Jag får lära mig att da Vinci testade en ny målarteknik, al secco, vilket innebär att han målade med en torr teknik och inte som tidigare målningar som målats al fresco, kalkmålning på våt puts. Målningen finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1980. .

Glöm inte att förköpa biljetter!

Santa Maria delle Grazie

Tips! Du kan besöka Leonardo da Vincis vinträdgård som ligger på andra sidan gatan. Tyvärr läste vi om det när vi kom till vår lägenhet och hade inte tid att gå tillbaka, det får bli nästa gång.


Navigli Lombari


Navigil består av ett stort kanalsystem som började att byggas på 1100- talet och senare under 1400-talet utvecklades med hjälp av Leonardo da Vinci. Kanalen underlättade transporten av marmorblocken som Dumon byggdes av. Kanalen har 90 vattenvägar och du kan ta dig till bl.a. Lago di Como och vidare ut i Europa.

I dag är stadsdelen en riktig turistmagnet. Kanelen rustades upp till Världsutställningen EXPO 2015. Restaurangerna ligger tätt här på gatan Alazia Naviglio Grande. Du vet att du är rätt när de ser kanalen som har körbanan på varsin sida av kanalen. Vill du komma bort från mylret kan du gå längst gatan, Viale Gabriele D’Annunzio, här är det grönare och det finns fina ställen att sätta sig ner och njuta av kanalen. Har du hyrt cykel går det fint att cykla här.

Sista söndagen varje månad är det en stor antik marknad här efter hela kanalen. Det här är en marknad för riktiga samlare, det finns märkesväskor som kostar upp till 900 euro.

Området kantas av restauranger och har i dag ett rikt nattliv.

Du tar dig lättast hit till fots, ca 30 min., men kan också ta metron från station Porta Genova, ca 15 min. från Dumo di Milano.


Parco Sempione


Park och trädgårdar anlades av Emilio Alemagna, Parken är 45 hektar stort och bjuder bland annat på ett utkikstorn, monument, akvarium, teater och bibliotek.

A tea bowl is a central item in the traditional tea ceremony. In our shop you’ll find one-of-a-kind, handmade bowls and cups made to order in our ceramic workshop. Each of our bowls is a unique creation so please allow for slight variances in shape and color. The bowls are glazed with special food-safe glazes.

Fredsbågen Arco della Pace, ett monument från 1800-talet

Jag kan tänka mig att parken är väldigt vacker när det inte regnar och jag kan tänka mig att många spenderar sin lediga tid här. Det är som en stor oas i storstadspulsen.

Något som vi, på grund av det täta duggregnet, avstår från att besöka är faktiskt den mest populära sevärdheten, Torre Branca. Det är ett 108 meter högt torn som sägs bjuda på en fin utsikt. Du kan ta ta trapporna eller hissen upp till observationsplattformen som ligger 97 meter ovanför marken . Vi tycker att regnet förstör utsikten och våra barn vill hinna shoppa innan vi tar kväll och som ni vet, att shoppa med två tonårstjejer tar tiiiiid.

Galleria VittorioEmanuele II


”Myten säger att det för tur med sig om man roterar på Oxens bild tre varv på ett ben. Helst ska man sätta klacken rakt på tjurens testiklar och sedan snurra medsols.” (Källa: Expressen)

Gallerian byggde mellan 1865-1877 och ligger nästan vägg i vägg med Dumon och Campari.

Hit går du inte utan stor plånboken. Exklusiv arkitektur och exklusiva butiker kantar gallerian och som kund blir du eskorterad av expediter med vita handskar som har champagnen på kylning.

Gallerian är väldigt vacker och det är svårt att veta om du ska börja med att titta upp eller ner. I mitten sträcker sig en åttahörnig kupol av järn och glas och tittar du ner kan du beundra det vackra golvet av marmormosaik. Konsten avbildar fyra stadsvapen; Vargen från Rom, Korset från Milano, Liljan från Florens och Oxen från Turin.


Våra ben börjar bli riktigt trötta och vi går till vår lägenhet och vilar innan middagen.

Vad tyckte jag om Milano?

Jag gillar staden, den har mycket av det jag gillar. Milano har vackra byggnader, god pasta, lätt att ta sig runt till fots, vi går dit vi ska, det finns alltid något att se efter vägen och tiden/transportsträckorna går fort. Jag gillar att staden känns modern, har tempo och mycket shopping, samtidigt som det ”gamla” finns kvar och är lättillgängligt. Det finns också många fina gröna oaser där man hittar lugnet. Dock önskar jag mer av vädret, det är varmt men mulet under våran första dag, det kommer några regnstänk under ett par timmar. De andra dagarna blir riktigt fina och varma.

Jag kommer definitivt att flyga tillbaka till Milano, när det är Covid-19-säkert och kanske ta mig den korta biten till Gardasjön.

Kategorier:Italien, Milano

Märkt som:

1 svar »

  1. Ja, Milano är en vacker och trivsam stad att vandra i, Milano är så mycket Italien! Vill man nå havet i det vackra Ligurien är det bara några timmar med tåget till bland annat de vackra byarna i och omkring Cinque Terre.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s