Spa

Tällberg – Att varva ner hos Åkerblads Gästgiveri & Spa

Åkerblads Gästgiveri & Spa

Tällberg

När vi äntligen når vår mininisvit och den är verkligen mini, är vi alla lite irriterade över att spabadet är fullt, regnet öser ner och att det begränsar oss. Det hjälper inte att rummen är mysiga, badrockarna fint placerade och att det finns riktiga” champagneglas på rummet. Vad gör vi nu?

När vi kommer fram är klockan halv tre och vi är inte de enda som vill checka in så fort som möjligt. Receptionen består av två incheckningsdiskar och personalen arbetar på i stress, värme och Covis-19. För ja, det pågår fortfarande en pandemi och vi har bestämt oss för att åka bort höstlovet, eller som vi svensklärare säger, läslovet. Vi vuxna (och även barn) är helt slut efter terminens första låååånga veckor som bestått av projekt, nya utvecklingsmål, utvecklingssamtal, Coronarestriktioner som tonåringarna tycks ha glömt bort efter sommarlovet och dokumentation upp till öronen.

Tjejerna vid receptionen jobbar på bra och förutom en och en annan #trängasigföredam kommer vi snabbt fram och kan checka in. Vi ber om våra spahanddukar och får veta att det för tillfälligt är fullt nere i spabadet och att vi kanske kan komma in runt femtiden. Energin rinner av mig och jag blir irriterad, att krypa ner i bubbelpoolen en regnig höstdag är ju anledningen till att vi bokat ett spahotell. Jag som anser att jag är en lugn och pedagogisk person, känner hur jag har svårt att inte säga något som jag, läs mina barn, kommer att skämmas över.

Hotellet är Tällbergs bys äldsta gård och heter egentligen Gatugården, Gatu kommer från att den ligger vid gatan. Åkerblads är från 1400-talet och är en av 8 stora hotellanläggningar i vackra Tällberg.

I dag välkomnas vi av19:e- 22:e generationen Åkerblads. Se mer information här.

Många tycker att det är idiotiskt och oansvarsfullt att resa nu i Coronatider och jag håller delvis med, någon utlandsresa med flyg lär dröja. Vi åker iväg helgen innan vecka 44 börjar och spridningen kommer att öka under höstlovet. Skulle jag ha bokat till i mitten av lovet, hade jag avbokat.

Hur var det att resa under en tid när pandemin åter börjar stiga? Dumt kanske? När vi alla checkat in och fått våra rum förstår jag att vi inte är många här under lovet, det är tyst och ensamt i korridorerna. Hotellet har absolut inte full beläggning och reserverade mattider i restaurangerna gör också att det känns som att vi är väldigt få här. Restaurangen där alla måltider serveras består av två stora matsalar och vi gäster är bra utspridda under hela tiden.

Det finns gott om utrymme på hela anläggningen, förutom i spaavdelningen, och när jag varvat ner känner jag hur mysigt det är här på Åkerblads, elden sprakar fint i sällskapsrummen, det finns både böcker och spel att låna, baren är öppen och det gör inte så mycket att regnet tvingar oss att vara inne.

Ett av hotelsviterna

Vad tycker jag om Åkerblads Gästgivargård & Spa?

Ja, det blir nog en annorlunda hotellupplevelse för vår yngsta tonåring som aldrig varit på ett hotell I Sverige som har så mycket av vår historia, ”Mamma vad gammalt allt är här och vad mörkt det är. Allt är gjort av trä”. Jag inser att även om vi dragit med henne bland antika stenar och ståtliga gotiska kyrkor, så har vi inte besökt så speciellt många kulturarv från vårt egna avlånga land och det måste vi bli bättre på att göra.

Min man, historieläraren, försöker berätta om händelser i Dalarna och som påverkat Sverige. Den yngsta känner igen ”han som åkte Wasaloppet” och Dalahästen och det får räcka. Hon zoomar ut och tar ett välförtjänt lov.

Du åker nog inte till Åkerblads för en fantastisk spaupplevelse, det finns det betydligt bättre hotell i Tällbergsby, t.ex. Dalecarlia, här kan du läsa om vår upplevelse. Åkerblads spa är litet, mörkt och består egentligen bara av två bubbelpooler, en liten pool, några små bord och ett fyra solstolar. Jag förstår varför det var kö in till det lilla, lilla spabadet. Ingen bar finns och du måste gå i en lång, hal korridor för att komma från omklädningsrummet till spaavdelningen. Ett minus var plastkorten som du låser ditt skåp med, det är svårt att hålla det i handen när du badar. Omklädningsrummet är fint och moderna, där finns fyra handduschar och en glasbastu. Det är också obegränsad tillgång på handdukar i omklädningsrummet (omklädningsrummet lovar mer än vad spabadet kan leverera). Det finns ett stort välutrustat gym med stora glaspartier som du passerar i badkläder när du går till spabadet.

Det bästa är helt klart maten, dock små portioner, och vinet. Det bästa med att åka på spa är maten, den har alltid bra kvalitet och servicen är på topp. Ett plus vid frukostbuffén var att de nu under Covid-19 har två bufféer.

Även för de som tycker om att vara utomhus har hela Tällberg mycket att erbjuda. Längdspår finns bakom knuten, Siljans stränder ner för backen och små mysiga hantverksbodar ligger längst vägen genom byn. Om du stannar flera nätter kan du besöka andra spahotells restauranger, glöm inte att boka bord först. Vi bodde granne med Klockargården, Tällbergsgården, Gyllene Hornet och Green hotell. Vi hade också promenadavstånd till Dalecarlia, villa Långben och Hotell Siljansstrand.

Så mycket mindre stressad blir jag inte men piggare, jag sover väldigt skönt i hotellets sängar och miljöombytet får mig att glömma arbetet i ett par dager. eller, redan i bilen på väg hem börjar tankarna att arbeta. Ska jag starta ett läsprojekt eller språkhistoria med årskurs 8?

När vi packar in våra väskor i bilen börjar himlen ändra färg från grått till blått och det ser ut som att de nya gästerna kan njuta mer av landskapet än vi och jag tänker att det blir nog en tur till Tällberg igen men då till et annat hotell.

Sköt om er!

Kategorier:Spa, Sverige

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s