Inför bokning av boende

Vad ingår egentligen i All inclusive?

Vd menas med all inklusive? Ingår verkligen allt? Jag har fått många frågor av bekanta, bland annat om det är värt pengarna och vad som egentligen menas med ”all inklusive. Här försöker jag svara på några av dem. 

IMG_1151

När barnen var små tyckte vi i några år att det var praktiskt, bekvämt och enkelt att boka boende med all inklusive. Jag har haft all inclusive under fem av mina resor. Alla var charterresor och barnen var under 9 år. Hotellen har 4+ stjärnor, är sparesorter med stora poolområden (ute och inne) och ligger vid Medelhavet.

IMG_1150

Vad som ingår i all inklusive varierar naturligtvis från resort till resort och hotellets standard (stjärnor). Jag är medveten om att jag inte kommer kunna ge ett rättvist omdöme. Jag har inte bott på tillräckligt många hotell med all inklusive och även om det finns ett stort utbud av aktiviteter för stora och små är det omöjligt att hinna/kunna prova allt.

Mallorca2011_00062normal

DSC01126

Vad ingick?  

Barnaktiviteter/klubbar: På våra hotell ingick barnklubbar för alla åldrar. Simskola ingick också och/men det krävdes att du bokade plats i början av din semester. Några av aktiviteterna för barnen krävde också att du föranmälde ditt barn på morgonen t. ex. tårtkalas, talangjakt och bollturneringar, mycket på grund av begränsat antal platser. Vi avstod från många barnaktiviteter just för att det krävde bokning av plats. Vi ville inte ha några tider att passa på ledigheten och barnen var inte intresserade av att delta i någon aktivitet.

DSC01182DSC01202

DSC01143DSC01144

Utnyttjar vi barnklubbarna? Vi besökte lekrummet och barnen målade och pärlade ”pärlplattor” en kort stund. Det var skönt att vila från solen men jag vill att vår solsemester ska vara precis som det låter, mycket sol och bad, pyssla gör vi hemma. (Om det hade regnat kanske vi hade spenderat mer tid i leklandet.) Det fanns också barnpassning men vi vuxna hade inte något behov av egentid.

DSC02820

Sport och motion: Det fanns bra med träningsmöjligheter för oss vuxna. Alla resorter vi bodde på hade välutrustade gym och hotellen anordnade idrottsaktiviteter med utbildade instruktörer både i poolen och på land. Det anordnades också tennis och fotbollsturneringar för de som ville. (Naturligtvis fanns det minigolfbanor och pingisbord på hotellet.

DSC01203

Underhållningen: Vi var alltid på minidisco och det var mycket bra. Barnen sjöng och dansade sig trötta och svettiga varje kväll. Personalen som anordnade underhållningen för barn och ungdomar var väldigt duktiga, de sjöng, dansade och spelade teater nästan varje kväll. Underhållningen för oss vuxna bestod av trolleriföreställningar och shower med olika teman. Alla var duktiga att sjunga och om man tycker om sådan underhållning är det värt att hänga kvar vid scenen/baren efter minidiscot.

Poolhandduk/strandhanduk ingick mot en deposition. Jag lämnade min handduk på en vagn varje kväll och tog en ny varje morgon.

Rummen: Vi bodde i lägenhet med två sovrum, det tyckte vi var praktiskt eftersom barnen då var små och lade sig tidigare än oss vuxna. Det fanns ett välutrustat kök och två badrum. På alla resor hade vi en stor balkong (vi valde mellan terrass och balkong).

IMG_1147

DSC01108

Hur är maten? Utbudet? Kvalitén? Äter vi så mycket att det ska löna sig, och/eller äter vi mer än vad vi behöver för att det ingår/redan är betalt? 

Mat: Jag kunde definitivt inte dricka och äta för den summan jag betalat för all inklusive men det var inte heller min tanke. Alla måltider; frukost, lunch, ”mellis” och middag var bufféer och naturligtvis fanns det en barnbuffé. På ett par av hotellen hade en matsal öppen dygnet runt, vilket är praktiskt för de gäster som kommer eller ska åka under natten. En fördel med bufféer är att det finns något för alla. Våra hotell hade olika tema till middagen, det var bland annat mexikansk och asiatiskt. Det fanns också alltid en kock som stekte kött och fiskrätterna på plats. Ett plus, för den som orkade var ”mellisen”, den bestod ofta av minihamburgare, färsk frukt och charkuteribrickor.

Dryck: Några hotell hade dryck på tapp (vin, öl, sangria) och andra serverade drycken  i flaska, det sistnämnda är trevligast men också mest ovanligt vid all inklusive.

Jag kände att jag i slutet av veckan tröttnade på köerna till bufféerna och saknade att bli serverad vid bordet. Restaurangerna är lite trista och påminner lite skolmatsalar.

Och ja, jag åt lite mer än vad jag behöver men är inte matupplevelser en del av semestern?

DSC02816

Poolområden: Alla hotell hade flera olika poolområden, det fanns allt från plaskpooler för de yngsta blöjbarnen till enskilda vuxenpooler ”adults only”.

 

 

Blir man som gäst extra omhändertagen när man har all inklusive? Den frågan har jag fått flera gånger och svaret är ”nja”. Det är snarare så att man känner sig lite lyxigare som har fri tillgång till mat, aktiviteter och dryck. Jag känner att jag kan unna mig eftersom jag redan har betalt. Jag kan testa, smaka och välja bort. Det är både lyxigt och trist att själv hämta sangria från tapp. Jag såg många gäster fylla på sina plastflaskor med både vin, sangria och öl.

Ingick inte: 

  • Spabehandlingar kostade extra.
  • På några av hotellen kostade det extra att utnyttja aktiviteter med instruktörer.
  • Vatten ingick inte på hotellen i Spanien (men i Grekland).

Det bästa: Det är barnvänligt och praktiskt för en småbarnsfamilj. Både maten och aktiviteterna var välordnade för de yngre. Det är skönt att inte behöva leta restaurang i värmen och med hungriga små. Barnen stormtrivdes! Rummen var välutrustade med kök och två sovrum.

DSC01159

Bra att veta: 

  • Titta när du bokat om barnunderhållningen är på skandinaviska. Många aktiviteter är schemalagda och vi tyckte att det ibland blev stressigt att hinna äta middag innan minidiscot började och efter blev det försent att äta.
  • Flera av hotellen erbjöd begränsat med (eller inte alls) vattenflaskor, vilket jag tycker är ”snålt” och konstigt. Vatten är dyrare än vin.
  • Eftersom många gäster stannar på hotellet är det svårt att få tag i solstolar, det är det klassiska ”upp tidigt och lägga ut handduk” som gäller.
  • Alla bilder är min egna men är tagna vid olika tillfällen och med olika kameror.

Summering: Du får vad du betalt för, (nästan) allt ingår. Hur mycket och vad du väljer att delta i är en smaksak. Jag tyckte att det var praktiskt att så mycket som möjligt ingick, inte om det var värt pengarna. Ska du känna att du får rejält med valuta för pengarna måste du nog göra som Sunes pappa gör i filmen, äta mycket/hela tiden och stressa till all olika aktiviteter :-).

Vi ses!

Kategorier:Inför bokning av boende

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s