Parker och nöjesfält

Dia De Muertos

P1030596Jag saknar en hel del fina Disneyfilmer men på väg från Indiana Jones står jag plötsligt hos Coco och firar De dödas dag. 

I år infallen dagen den 2 november, samtidigt som Alla Själars dag. De dödas dag finns med på UNESCO:s lista över världens immateriella kulturarv. De dödas dag är en tradition som startades av aztekernas och mayafolket, innan Spanien koloniserade Mexiko.P1030568De dödas dag en mexikansk skördefest som har sitt ursprung 2000 år tillbaka. De levande hedrar och offrar mat och dryck, på stora egentillverkade altare, till de/sina döda som kommer på besök. I dag klär många sig i färgglada kläder inspirerade av döden, målar ansiktet och deltar i tåg, för att sedan avsluta firandet med att träffas på kyrkogårdar, umgås och besöker gravar och har en stillsam stund.P1030570P1030597kompFilmen Coco handlar om, jag ska inte ”spoila” för er som inte sett den, en pojke som växer upp i en familj där det är förbjudet med all form av musik. Coco vill vinna en musiktävling och skickas till ”de dödas rike” för att hitta en gitarr. Problemet uppstår när han ska tillbaka till de levandes värld, han behöver en välsignelse från en död släkting. Filmen handlar om hur viktig familjen är och att man ska följa sina drömmar och aldrig ge upp. Området är inte speciellt läskigt och det finns en del bra attraktioner, t. ex. en berg-och-dalbana. För de yngre barnen kanske detta blir lite läskigt, en fördel är om man sett filmen, både för stor och små.

Kategorier:Parker och nöjesfält

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s