konst

Att turista nära – Open Art 2019

 

P1040363Det är den sista vardagen på semestern och vi vuxna vill bara sitta på uteplatsen, i solen, och inte göra någonting. Barnen vill åka in till Örebro luncha och gå runt på Open Art, ”det har vi alltid gjort och det är dumt att bryta en trevlig tradition”. Efter lite tjat bestämmer vi oss för att kompromissa och åka in efter lunch.P1040364

Solen skiner och Örebro visar sig från si finaste sommarsida, det är vackert i staden med slottet och Svartån som rinner under broarna.P1040360Inne på slottet pågår det fullt av aktiviteter för stora och små. Paper Magic, Power Grind och Jan Håfström trängs med Laban och Labolina. Det är Paper Magic som lockar oss (och så lite Labolina även om den yngsta blivit stor). Utställningen är skapad av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave och hon återskapat otroliga historiska kläder helt i papper. Alla detaljer finns med och kläderna ser väldigt verklighetstrogna ut även på nära håll.P1040390

P1040380P1040385Innan vi lämnar slottet följer vi naturligtvis den röda tråden till platsen där slottsspökena Laban och Labolina bor. På vägen dit träffar vi en av de historiska figurerna som smyger runt på slottet. De är Margaretha Lijonhuvfud i hög person som i slottsmatsalen, vid dukat bord, berättar om kosten på Örebro slott under hennes tid som gift med Gustav Vasa (tyvärr ingen bild på kungligheten). Den röda tråden stannar vid en stor skattkista inne i Labans hus och vi tittar snabbt i Labolinas skattkista. Den full med böcker om henne och hennes familj, alla få stanna och läsa men vi har inte tid vi vill vidare.

Det pågår en hel del aktiviteter för barnen på slottet; olika pyssel, prägla sitt eget mynt, gå in i fängelsehålan där Lasse Maja satt fängslad, tornadospel, skjuta armborst m.fl. De två sistnämnd med en fin utsikt över Svartån som omger Örebro slott.P1040391Alla vi fyra blir uppslukade av slottet, tiden rinner iväg och vi glömmer nästan bort varför vi åkte in till Örebro i värmen. Vi tar en konstrunda och ser en hel del konstverk som är utplacerade i staden. I år är det inte riktigt lika många utställare som tidigare år,  det ska finnas runt 60-talet och vi ser bara en liten del av utställningen. Open Art pågår till 1 september och vill du läsa mer/besöka den kan du läsa mer om den på hemsidan. Du kan också läsa mer om tidigare besök här på bloggen.P1040376P1040378P1040400P1040398P1040396P1040399Även om jag är regelbundet i staden så blir jag lika förvånad varje sommar att ”min shoppingstad” är så fin på sommaren, det är lätt att bli hemmablind.P1040365P1040374Det har varit en långt blogguppehåll och jag är ledsen för det, livet kom i mellan och jag har behövt bara vila och återhämta mig. Det är som så många säger att man känner inte att man är utmattad innan man är inne i det. Sommaren har varit välbehövligt och jag känner att det är roligt att blogga igen. Jag ser fram emot att visa sommarens resor som bland annat gick till den lilla ön med magiska färger.

Vi ses!

Kategorier:konst, Okategoriserade

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s