Grekland

En dag på Paxos och Anti Paxos

Vi har bokat biljetter till ön Paxos med skeppet Vicky F som avgår från Parga town och vi infinner oss punktligt kl. 9.30 i hamnen för avgång kl. 10.00. Tio över lättar Vicky ankar och i sällskap med grekisk popmusik lämnar vi Parga för en stund.

Efter knappt 1 1/2 timme glider Vicky in i viken vid Paxos minsta hamn, Loggos. Vi kliver inte i land, båten vänder medan vi tar våra bilder och fortsätter sedan mot nästa stopp.

Vi lunchtid kliver vi i land på Lakka som är öns nästa största by. Det är mitt på dagen och efter att ha varit ombord på båten och på öppet hav där vindarna svalkar, blir det plötsligt väldigt varmt. Lakka har en stor vik som skyddar mot vindarna och det tar en stund innan kroppen anpassar sig. Du hittar Lakka på Paxos norra sida, granne med Korfus sydligaste punkt.

Mitt i byns centrum finns ett litet torg med mysiga uteserveringar. Små gränder med småbutiker utgår från torget likt en bläckfisks armar och vi hinner gå i alla gränder och titta in i de flesta butikerna. Vi har ca två timmar på oss och vi bestämmer oss för att hitta ett trevligt lunchställe i hamnen, nära båten och Medelhavets ljumna vindar. Vi hittar en mysig Maistrato, precis vid vattnet och det egentligen bara vindarna som saknas. Det är varmt och havet lockar till ett dopp . Vi äter fyllda, rullade pitabröd med sallad, perfekt till lunch. Det är magiskt att titta ut över det smaragdgröna vattnet och de pittoreska byggnaderna i olika färger som kantar hamnen. Tyvärr blev jag så uppslukad av utsikten och min pestofyllda rulle att jag inte tag några bilder.

Byn är liten, åt alla väderstreck ser man en bit av havet.

Om du inte vill strosa runt i gränderna eller inte är hungrig kan du gå en kort promenad till en av två närliggande badvikar. Kanoni ligger till höger om hamnen och om du står och tittar ut över havet från vår restaurang Maistrato, skulle jag gissa att det är ca 200 meter. Paralia ligger ytterligare 250 meter bort och har en bredare och längre strandremsa. Observera att det är stenstrand. Känn ingen stress över tid för lunch, du får en ny chans vid nästa stopp.

Det sista stoppet är på Paxos största by Gaios, sju kilometer norr om Lakka, och här får vi två timmar i land. Det börjar kännas i kroppen och i huvudet att vi varit ute på havet en hel dag och efter att ha strosat runt i centrum parkerar vi oss vid en juicebar alldeles vid hamnen. Jag beställer in den största och suraste lemonaden i hela Grekland. Jag har svårt för godis och bakverk som är för söta och vill gärna ha min lemonad syrlig men den här består (nog) av flera citroner, inget socker och knappt något vatten. Det går åt fem små sockerpåsar, som i vanliga fall serveras till kaffet, innan den blir drickbar.

Vi tar en annan väg ut ur viken, genom en naturlig kanal. Vår kapten berättar i högtalarna att turister som besöker byn och kommer hit med färja från andra öar får gå i land vid den nya hamnen och sedan gå ca 15 min längst kanalen, in till centrum. Färjetrafiken har ökat drastiskt och för att få plats och skapa en lugnare hamn användes den naturliga kanalen endast för turister som kommer i segelbåtar.

Det är en fin och varm dag ute till havs och att besöka Paxos är absolut något som jag rekommenderar. Havets färger är fantastiska och byarna små och mysiga. Paxos är en fin liten ö där turismen har fått en rejäl fart. Här finns boenden i varierar standard, småbutiker och flera barer och restauranger att välja mellan. Jag vet dock inte hur du tar dig runt på ön, jag ser inga bussar endast ett fåtal taxibilar och båtar. Jag tänker mig att Paxos är en ö som turisterna stannar till i några dagar på väg till Italien eller Korfu.

Bra att veta


Plats

Skeppet Vicky utgår från Parga stads hamn och arrangören vill att man är på plats ca 30 min innan avgång. Är du osäker på var i hamnen kan du hålla utkik efter ett stort ankare, det är placerad på det lilla torget, mitt på strandpromenaden, framför piren där båtarna avgår och ankommer.


Biljetter

Vid hamnen finns biljettkurer som säljer biljetter till flera olika skepp och platser/utflykter fram till midnatt varje dag. Vår utflykt kostar från 350 kr per vuxen. Digital biljett i mobilen fungerar utmärkt och på arrangörens hemsida står det att biljetten är avbokningsbar. Du kan också boka via din researrangör, med på vår båt fanns gäster från flera olika charterbolag.


Tid

Vår utflykt tog drygt 8 timmar och då stannade vi och badade vid Antipaxos och besökte de omtalade blåa grottorna.

Det finns halvdagsutflykter som då endast omfattar ett badstopp och ett stopp vid Gaios.


Tänk på:

Det ingår ingen transfer från och till hotellen.

Ta med handduk och badkläder, skeppet stannar vid smaragdgröna Voutoumi-bukten på Antipaxos på väg tillbaka till Parga.

Inga måltider ingår, det finns en kafeteria ombord som serverar varma och kalla drycker, snacks, bakverk och enkla smörgåsar.

Smörj in dig med solkräm innan avgång och under utflykten! Det fläktar stundtals på havet och det är lätt att glömma bort hur starkt solen är.

Glöm inte att ta med dig vatten (finns att köpa).

Olika skepp/båtar har olika teman och målgrupper, en del är mer ”partybåtar” och riktar sig mot en yngre målgrupp.

Besättningen guidar genom högtalaren på grekiska och engelska.

Vi ses!

Kategorier:Grekland

Märkt som:

Lämna en kommentar