Polen

Att känna våren på Dlugi Pobrzeze

Det är sen morgon när vi korsar huvudvägen och svänger in mot gamla stan. Solen värmer oss fast det bara är i slutet av februari och vi njuter av att slippa gå i snö. Vi går inte in i den gamla stadsdelen utan fortsätter längst hamnpromenaden, Dlugi Pobrzez, ett måste om man är i Gdansk. Här ligger restauranger och barer som ett pärlband, undantag en och en annan bärnstensaffär som har lyckats klämma in sig bland uteserveringarna och jag kan tänka mig att det är ganska folktätt här på sommarhalvåret. P1030824P1030919P1030818Jag har bara gått ca 10 minuter i Gdansk och överallt ser jag har det byggs nya moderna byggnader, de flesta nybyggen runt området där vi bor ska bli hotell för oss turister. Överallt är det  en blandning av det nya och det gamla. Nere vid floden märks det tydligt, på ena sidan Marta Wista finns gamla stan med sina vackra hus från Hansan och på andra sidan floden byggs det moderna glashus i äldre kroppar, d.v.s. husen har samma form som de äldre byggnaderna men är klädda i stora glaspartier.P1030821P1030823 Det märks att våren är här, restaurangerna har öppnat upp sina uteserveringar, jag kan känna värmen från deras gasolvärmare när vi passerar dem. Tänk att vi kan sitta ute och äta lunch i februari, efter bara 55 minuters flygtid. Staden vaknar och männen njuter av morgonsolen (och sina cigarretter).

P1030831

Längst hamnpromenaden finns detta vackra piratskepp som på eftermiddagen till sen natt blir en populärt bar.P1030832Vi vänder efter skeppet och stannar till och läser om kranen, Zuraw, som nog är en av de mest beskådade byggnaden i Gdansk. Kranen är en av världens äldsta och omnämns redan på 1300-talet, men den delen vi ser i dag är en rekonstruktion från andra världskriget. Kranen användes till att lyfta av last från fartyg. Har du tid kan du gå in på museet och titta på delar av konstruktionen som finns kvar i dag och glöm inte att beundra floden från utkiksdäcket i kranen. Har du inte tid, som vi, kan du stanna till i porten och titta på några tramphjulen som drev kranen. Det är imponerande att kranen kunde lyfta 2000 kilogram.P1030826P1030830P1030841På vägen hem passerar vi den polska Filharmonin Baltycka, byggnaden är relativt ny och sägs vara vacker att beskåda från floden.P1030840Vi lämnar hamnpromenaden och går in genom Den gröna Porten, in till gamla stan.P1030918Vi ses!

 

 

Kategorier:Polen

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s