Byggnadskonst

En dag i Lettlands huvudstad

  P1030289Vi är i Lettlands huvudstad en av sommarens varmaste dagar och har bara fem timmar på oss att utforska staden. Riga var en gång i tiden en av Hansan handelsstäder och närheten till Östersjön gjorde den till en av de viktigaste.P1030289

Vi börjar vår dag med att gå till Rigas centralmarknad som finns precis vid centralstationen och bara några hundra meter från gamla stan. Vi kommer med färja och det tar inte lång stund att promenera längst havet från terminalen till marknaden. Centralmarknaden består av fem stora saluhallar med vackert välvda tak, materialet är från zeppelinhangarer som användes under första världskriget. Varje hall har sin specialitet t.ex kött, mejeriprodukter, hudvårdsprodukter. Centralmarknaden har också ett fint stort torg där du kan handla färsk frukt, loppisprylar, stickade vantar och grönsaker. Hela ytan sägs vara 72 000 km och rymma över 3000 marknadsstånd.  

P1030288P1030287Att Lettland är känt för sina bärnsten är svårt att missa, smycken och konst av denna gyllenbruna sten säljs överallt. Lettland anses ha en av världens finaste bärnsten och ute vid kusten kan man fortfarande hitta bärnsten som havets vågor spolar upp på stränderna. P1030284Det är fina hus i Riga och hälften av byggnaderna har jugenstil.

P1030295Detta konstverk finns utanför St: Peterskyrkan och föreställer ”Stadsmusikanterna från Bremen” och sägs ska jaga bort rövare. Djurens nosar ska också ge oss människor lycka, det är bara att gnugga nosarna och hoppas på det bästa. Vi alla gnuggar nosar och önskar att vi alla får vara friska.P1030302Det är klart att vi besöker Sankt Peterskyrkan: Se tidigare inlägg P1030296Det är inte långt från kyrkan till ”Svenskporten” som tycks ha fått sitt namn under den tiden som Sverige styrde över Riga. Denna port finns kvar i den gamla stadsmuren (den enda som finns kvar i dag) och är från 1689. Porten tyck ha fått sitt namn under den tiden som Sverige styrde över Riga Porten går igenom ett bostadshus och i dag berättas det att stadens bödel bodde där och varje dag han skulle avrätta någon hängde han en ros i fönstret. P1030304Vi fortsätter gå och hamnar av en slump framför ”House of the Blackheads” (Svarthuvudbrödernas hus) som byggdes på 1300-talet och är gotisk stil. Tyvärr förstördes det mesta av huset under andra världskriget och återuppbyggdes 2001. Huset byggdes till bostäder för ogifta, rika, tyska köpmän, det så kallade skrået.P1030330P1030332P1030336P1030338Överallt finns det katter att köpa i alla storlekar och material. När jag frågar varför svarar de att det alltid funnits katter på byggnader i Riga och att det började på 1909. Allt startade med ”Katthuset”, en byggnad, i jugendstil, som fortfarande finns kvar i dag. En köpman hade nekas inträde i skrået och lät montera upp två katter på taket som vände svansen mot skråets huvudbyggnad (tvärs över gatan). I dag har katterna fått flytta ner på marken. Gått överstyr?P1030341Vi hinner med att se utställningen Buddy Bärs”det kan du läsa om här,Vi provar också några från det lettiska köket. Jag äter friterad råraka med grönsaker och det är jättegott. Jag tycker mycket om rårakor vare sig de är friterad eller inte men jag måste säga att friterat är klart godast. Gillar frasigheten. Min man provar den traditionella baltiska soppan i bröd och tycker att den är okej. 

Riga är absolut en huvudstad som gör sig bäst till fots. Avstånden är små och det finns något att titta på bakom varje hörn. Det är lätt att ta del av utbudet av sevärdheter och shopping och det är också en stad med väldigt många restauranger, (inlägg om det kommer senare). Om du inte har möjlighet att gå finns det både traditionella sightseeingbussar, spårvagn och minitåg.P1030356Riga är en liten huvudstad och även om jag är nöjd med mitt korta besök finns det mer att upptäcka. Jag har delat upp mina timmar i flera inlägg, några redan skrivna, andra på väg.

Vi ses!

 

 

Kategorier:Byggnadskonst, Citybreak

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s