Reseåret som gått

2017 – reseåret som gått

IMG_20161230_190138 (1)Det blev bara tre utlandsresor, fyra med Vatikanstaten 2017 men tiotals nya platser, upplevelser, erfarenheter och intryck och jag är väldigt tacksam för det. Vi hade tänkt avsluta året med att åka till Prag på julmarknad men vår varmvattenberedare gick sönder och resekassan krympte rejält över ett par timmar.

Det är svårt att säga vilken resa som varit den bästa. Jag uppskattade verkligen att få resa bort till ett varmare oktober, det är sällan vi pedagoger unnar oss ledigt när det inte är skollov. Och kanske är det just det som blir det bästa 2017, att få unna sig och njuta av värmen när men som mest behöver ljuset, värmen och ledigheten.

Vi började med att åka till Barcelona i april, över påsklovet, och jag fick några fina dagar bland konst och tapas.

Jag hade höga förväntningar på Spaniens näst största stad, ”Barcelona är som New York, du vill bara åka tillbaka” och visst vill jag åka tillbaka. Jag tyckte mycket om staden men blev inte helt fast. Jag ska ge henne en chans till att imponera på mig. Jag har mycket kvar att upptäcka, det är en stor stad på en stor yta och bara logistiken slukar tid.

Alla inlägg (hittills) från Barcelona hittar du här.P1000815P1000479

P1000521

Park Guell.

P1000619

Kanske ett minne av Park Guell.

P1000633

I saluhallen Sant Joseph La Boqueria.

P1000565

På taket av La Pedrea/Casa Milà, av Antoni Guadí.

P1000768a

Det bästa med alla fina mysiga gator är att det vimlar av restauranger fulla med tapas och pinchos.

I juni åkte vi två veckor till Rhodos, främst för sol och bad men också för en och en annan antik sten. Det var min tredje gång på ön och det andra besöket för de övriga i familjen.

Vi åkte direkt när skolan slutade och hade fokus på att varva ner i solen och hitta semesterlugnet. Vi möttes av ett tokvarmt Rhodos, där temperaturen sällan steg under 30 grader på hela dygnet. I juni! Det kändes som rena rama Thailandvädret, dock var det inte lika fuktigt i luften.

Vi spenderade den mesta tiden i ”sackosäck-solstolar” men gjorde också en hel del utflykter med buss och hyrbil. Åker man till Rhodos får man oftast det man tänkt sig; sol och salta bad, ljuvliga Saganakis, sand i sängen (och på alla andra ställen), olivolja till precis all mat och strandförsäljare som pratar svenska. Det var en bra semester och vi kom hem till ett något kallare Sverige med brunbrända ben och sand i resväskan.

Här hittar du inlägg från vår sol och badsemester på Rhodos.

P1010236

20170630_110852

Oasis beach, ett gilla för dem som uppskattar att ha en privat Dj som spelar housemusik.

P1010078

P1010092

Old Town of Rhodes.

P1010095

P1010130

Det var otroligt hett på Rhodos. När vi gick ut och åt på kvällen, vid 19.00, var det fortfarande galet varmt och duschen innan kändes helt onödig.

P1010138

Som att äta middag i ett färgglatt sagoland med finaste prinsessan. Maten och framförallt servicen var superbra.

P1010180

Vackra vita Lindos!

P1010205

P1010233

Akropolis.

P1010255P1010259

Precis i början av oktober, när hösten började smyga in i vårt land, åkte vi till Rom och fångade årets sista varma solstrålar. Vi hade hela 26 grader varmt på dagarna och vi turister från norr gick i shorts och klänning fram tills det var dags att sova, övriga hade jeans och tröja. Det var precis vad min kropp behövde, jag laddade kroppen med solenergi och hösten kändes lite lättare. Jag uppskattar fina soliga, kalla höstdagar men regn och blåst är inte mina favoritvänner.

Jag hade inga speciella förväntningar på Rom, jag hade läst på nätet att det är mycket folk, varmt, trång och nästan för mycket att se. Jag var mest i behov av värme, en paus från jobbet och få umgås med min familj. Det var priset på flygbiljetterna, under 700 kr (t & r) för oss alla fyra, som fick bestämma resmålet. Jag måste säga att jag direkt fastnade för Rom. Närheten till sevärdheterna, det behagliga klimatet, den krämiga kokosglassen, skaldjuren och vår fina värd gjorde att jag hade svårt att lämna staden. Det kändes riktigt jobbigt att sätta sig på planet och åka tillbaka till hösten. Stort gilla på Rom!

Vill du läsa mer om vår resa till Rom finns alla inlägg här.

P1010642

P1010568

Colosseum tidig morgon. Vi var inte ensamma där.

P1010622

Forum Romanum

P1010742 - kopia

20171009_110524

P1010697 - kopia

Just det här motivet har jag sett hos flera av er som besökt Vatikanmuseet. 🙂 Det är bland det första ”rummet” man går förbi.

P1010711

Kupolen på Peterskyrkan.

P1010708 - kopia

P1010733 - kopia

Castle Sant Angelo.

P1010811

Starkaste minnet från Fontana di Trevi är den glada men bestämda vakten som bara kommunicerade genom att blåsa olika ljud ur sin visselpipa. Inga bad där inte!

 

P1010833

Solnedgången från Spanska trappan var magisk, så fin att jag glömde fota den.

P1010815

Jag ser fram emot nästa resa, vi har några resor inplanerade nästa år och jag hoppas att vi kan genomför dem på bästa tänkbara sätt. Vi börjar med Venedig i vår och det ser jag verkligen fram emot.

Tack för att ni tittat in hos mig och jag hoppas att ni följer med mig nästa år!

Kram Lena

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s